Tipuri de clesti de care este bine sa stii inainte sa ai nevoie

Tipuri de clesti de care este bine sa stii inainte sa ai nevoie
Cel mai comun termen din lumea uneltelor este clestele. Fie ca trebuie sa prinzi, pozitionezi, rasucesti, tai, strangi sau slabesti diverse lucruri, clestii pot acoperi o gama destul de larga de aplicatii. Designul lor general consta din doua manere, un pivot si un cap. In consecinta, multe tipuri diferite de clesti sunt adaptate pentru diverse aplicatii. Desi variatiile clestilor sunt aproape nesfarsite, astazi vom arunca o privire asupra mai multor tipuri de clesti si a lucrarilor pe care le poti efectua cu acestia.


TIPURI DE Clesti


Cleste cu imbinare prin alunecare


In loc sa pivoteze dintr-un nit fix, aceste tipuri de cleste au un punct de pivotare reglabil care permite celor doua bucati ale clestelui sa se miste, extinzand diametrul falcilor. Clestele pentru imbinari alunecare poate prinde materiale de diferite grosimi.



Falcile sunt prevazute in general din doua parti. La gura, au o textura plata, zimtata pentru a ajuta la prinderea suprafetelor plane. In spatele acestora, falcile se curbeaza de obicei pentru a prinde suprafete rotunjite, cum ar fi tevi si tije.

Acest tip face parte din clestii de uz general si sunt foarte frecvente in trusele de scule. Ele functioneaza bine intr-o varietate de aplicatii de prindere, dar, in functie de caracteristicile specifice ale fiecarui cleste, pot fi utili si pentru indoirea, tinerea, sertizarea metalului, buclarea si taierea sarmei/a cuielor moi.
De asemenea, pot fi folositi pentru slabirea si strangerea piulitelor.

Cleste Linesman


Cunoscut si drept clestele electricienilor, este un cleste cu taiere laterala sau cu balama „Kleins” la un punct de pivotare stabilit. Falcile au o fata plata, cu crestaturi putin adanci pentru prinderea obiectelor plate. Acest lucru permite, de asemenea, electricienilor sa rasuceasca firele impreuna.



Chiar in spatele partii din fata a falcilor, aceste tipuri de clesti includ taietori laterali pentru taierea sarmei rigide. Chiar daca de obicei au manere acoperite, majoritatea nu sunt izolate. Chiar si cu o pereche izolata, nu ar trebui sa folositi clesti pentru a lucra la conexiuni sub tensiune.

Cleste de taiat





Clestii de taiati sunt un element de baza in trusa pentru scule electrice. Acestia au un set de falci relativ scurt, care se indeparteaza de manere. Lamele de taiere se extind pana la varfuri si ofera posibilitatea de a taia cu precizie firele care se afla intr-o cutie aglomerata sau chiar de a taia cuie si suruburi mici. Unele au un maner mai lung pentru a obtine o parghie suplimentara.

Cleste de dezizolzare


Niciun electrician care isi merita salariul nu va fi prins fara a detine un set bun de dispozitive de dezizolare. In forma sa cea mai de baza, acestea includ lame de taiere a firelor impreuna cu un varf de sertizare.

Dispozitivele de dezizolare functioneaza prin conferirea unei margini de taiere intr-o forma circulara sau eliptica pentru a taia doar izolatia si a lasa firul gol atunci cand este indepartata izolatia.



Trecand peste instrumentele de baza, dispozitivele de dezizolare si sertizare sunt cea mai comuna unealta utilizata ca instrument multifunctional pentru electricieni. Majoritatea modelelor sunt conectionate din otel si au un design mai robust sub forma de clesti cu varfuri. Clestii se diferentiaza prin caracteristici suplimentare, precum falci cu surub, miscand surubul intre manere in loc de varful falcilor, un varf tocit pentru a apuca, rasuci si trage izolatia. Clestii multifunctionali sunt populari datorita faptului ca indeplinesc toate sarcinile efectuate de instrumentele individuale, fara a  mai fi necesara ingreunarea trusei de unelte cu un numeroase scule inutile.

Cleste cu nas lung


Acest tip de cleste are o falca mai lunga care se micsoreaza pana la un punct. Ei functioneaza bine pentru sarcini mai delicate sau pentru lucrari care trebuie facute in spatii mai mici. Indoirea firelor, plasarea elementelor de fixare si chiar taierea, clestii cu varfuri ascutit fac o multime de lucruri la care un cleste mai greu ar putea sa nu exceleze.



Clestii cu nas lung folosesc, de asemenea, un punct de pivotare stabilit. Falcile au de obicei o suprafata zimtata, precum si taietori laterali. De asemenea, exista modele care au varfurile indoite la 45° si 90°, utile pentru a avea acces in spatii incomode.

 

Asadar, exista o varietate de tipuri de clesti potriviti pentru diverse aplicatii. Acum ca ai descoperit utilitatea fiecarui model, poti explora catalogul Bitmi pentru a alege unealta potrivita proiectelor tale.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!