Micrometre

Afiseaza: 1-3 din 3 produse

 Filtre

Micrometre


Micrometrul este un instrument de masura utilizat pentru a determina cu precizie dimensiunile unui obiect sau a unei piese. Este cunoscut si sub numele de "masuratoare cu micrometru" si este folosit in special pentru masurarea cu precizie a obiectelor de mici dimensiuni. Acest instrument este adesea folosit in industrie, ateliere de prelucrare a metalelor, fabricarea de componente mecanice, precum si in laboratoarele de cercetare.


Care sunt tipurile de micrometre?


Exista mai multe tipuri de micrometre, fiecare avand caracteristici specifice pentru a satisface diverse cerinte de masurare. Iata cateva tipuri comune de micrometre:
 
 • Micrometru de exterior: Acesta este cel mai comun tip si este utilizat pentru a masura diametrele exterioare ale obiectelor, cum ar fi axele, suruburile sau alte piese.
 • Micrometru de interior: Este utilizat pentru a masura diametrele interioare ale obiectelor, cum ar fi gaurile sau canalele.
 • Micrometru de adancime: Este utilizat pentru a masura adancimea gaurilor, canalelor sau a altor caracteristici ale obiectelor.
 • Micrometru cu tais: Este un tip special de micrometru folosit pentru a masura grosimea foii de metal, plastic sau alte materiale plate si subtiri. Acesta are un tais care se deplaseaza in contact cu obiectul masurat.
 • Micrometru de filet: Este folosit pentru a masura diametrul suruburilor si filetelor pentru a determina pasul si dimensiunile acestora.
 • Micrometru cu labe: Este utilizat pentru a masura grosimea si latimea obiectelor plate, cum ar fi foi de hartie, placi de sticla sau alte materiale.
 • Micrometru de indoire: Este folosit in industria metalurgica pentru a masura grosimea materialelor metalice, cum ar fi foile de metal, in timpul proceselor de indoire sau formare.
 • Micrometru cu ceas comparator: Utilizeaza un ceas comparator pentru a masura dimensiuni precise. Este adesea folosit in metrologie de precizie.


Care sunt componentele unui micrometru?


Acesta este format din mai multe componente cheie, care impreuna permit efectuarea masuratorilor cu precizie. Iata principalele componente ale unui micrometru:
 
 • Tija fixa: Acesta este un element solid al micrometrului si serveste drept referinta pentru masurare. Este fix in pozitie si nu se misca in timpul masurarii.
 • Tija mobila: Este elementul care se misca spre sau dinspre tija fixa pentru a efectua masurarea. Acesta este dotat cu o suprafata de contact pentru a atinge obiectul care urmeaza sa fie masurat.
 • Tamburul: Este un disc rotativ montat pe micrometru si care are o scara de diviziuni pe suprafata sa. Este folosit pentru a masura fractiuni ale milimetrilor sau micronilor.
 • Bareta nonius (bareta Vernier): Aceasta este o scara de diviziuni mica montata pe tambur, care se misca impreuna cu tija mobila. Bareta nonius este folosita pentru a determina zecimala masuratorilor, oferind astfel precizie suplimentara.
 • Surub de avans: Un surub micrometric este utilizat pentru a misca tija mobila spre sau dinspre tija fixa. Rotind surubul de avans, poti controla cu precizie miscarea tijei mobile.
 • Cititor sau indicator: Micrometrele moderne pot fi echipate cu afisaje digitale sau analogice care afiseaza masuratorile sub forma numerica, ceea ce face citirea si interpretarea mai usoara.


Cum functioneaza un micrometru?


Functionarea unui micrometru este bazata pe principiul unei surubelnite si se bazeaza pe mecanica de precizie. Iata cum functioneaza un micrometru obisnuit:
 
 • Ajustarea micrometrului: Inainte de a efectua o masurare, micrometrul trebuie calibrat pentru a te asigura ca este la zero sau in pozitia de referinta.
 • Intinderea tijei: Pentru a masura un obiect, se indeparteaza tija mobila de tija fixa, astfel incat obiectul sa poata fi plasat intre ele.
 • Inchiderea micrometrului: Tija mobila este apoi adusa in contact cu obiectul care urmeaza sa fie masurat.
 • Citirea masuratorii: Cand tija mobila este in contact cu obiectul, micrometrul masoara dimensiunea obiectului. Citirea se face prin observarea pozitiei baretei nonius pe scara. Aceasta va indica cu precizie dimensiunea obiectului masurat in unitati de masura, cum ar fi milimetri sau microni.
 • Interpretarea rezultatelor: Citirea precisa a masuratorii depinde de cat de bine se aliniaza bareta nonius cu diviziunile pe tambur. In general, se citeste atat partea intreaga cat si partea zecimala a masuratorii pentru a obtine valoarea finala.


Care este precizia unui micrometru?


Micrometrele ofera o precizie ridicata in masuratorile lor. Acestea pot oferi citiri precise pana la o sutime de milimetru (0,01 mm) sau chiar mai bine, in functie de tipul de micrometru si calitatea instrumentului.


Care este diferenta dintre un micrometru si un subler vernier?


Un micrometru utilizează un mecanism cu surub sau filet fin pentru masurare, in timp ce un subler vernier foloseste un sistem de suprapunere a scalelor pentru a obtine masuratori precise. Micrometrul ofera, in general, o precizie mai mare decat sublerul vernier.


De ce sa cumpar micrometre de pe Bitmi.ro? 


Principala noastra misiune este aceea de a veni in intampinarea oamenilor din intreaga lume cu cele mai bune micrometre menite sa-ti usureze munca si sa o transforme intr-o adevarata placere. Astfel, in magazinul nostru online, dezvoltam zilnic portofoliul de produse pentru ca tu sa alegi dintr-o gama variata indiferent daca esti profesionist sau incepator. Toate aparatele pe care le comercializam sunt proiectate la cele mai inalte standarde de calitate si sunt fabricate din materiale rezistente si durabile, astfel incat sa te poti bucura de utilizarea lor pentru o perioada cat mai lunga de timp. Mai mult, serviciile premium pe care ti le oferim:
 

inseamna ca poti comanda cu incredere de pe Bitmi.ro toate produsele de care ai nevoie pentru implementarea cu succes a proiectelor tale, fie ca esti profesionist sau incepator. Daca vrei sa afli mai multe, citeste articolele disponibile in Atelierul Bitmi.


Descopera mai multe Scule de Mana de la Bitmi.ro:

 

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!