Iti cunosti surubelnitele?

Iti cunosti surubelnitele?

Surubelnitele sunt un tip de unealta manuala folosita pentru introducerea si indepartarea suruburilor. Sunt disponibile intr-o multitudine de variante pentru a corespunde cu suruburile corecte.

Capul unui surub are o cavitate intr-o forma si o proeminenta  specifica, la care se potriveste varfului surubelnitei. O forta de rotire cunoscuta sub numele de cuplu poate fi aplicata fie in sensul acelor de ceasornic, fie in sens invers acelor de ceasornic pentru infiletarea sau desfiletarea acestuia.


Utilizari si aplicatii ale surubelnitelor


Surubelnita este una dintre cele mai esentiale unelte de mana din orice trusa de scule. Exista multe situatii si profesii in care o surubelnita este esentiala pentru realizarea unei sarcini specifice care se invarte in jurul slabirii sau strangerii elementelor de fixare.



Unele dintre cele mai comune utilizari ale surubelnitelor includ:

· Echipamente electronice si electrice
· Deschiderea telefoanelor mobile
· Deschiderea computerelor
· Productie mecanica si industriala
· Prelucrarea lemnului si tamplarie
· Confectii metalice si fixarea lemnului pe metal

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca exista tipuri specifice de surubelnite adecvate pentru anumite aplicatii. De exemplu, cele mai bune surubelnite de electrician vor fi izolate pentru a proteja utilizatorul. In schimb, utilizarile surubelnitelor Phillips sunt mai variate, deoarece aceste instrumente sunt potrivite pentru o serie de aplicatii de uz general.


Tipuri de surubelnite


Modelul unei surubelnite este determinat de forma varfului de antrenare(bit) care corespunde configuratiei specifice fiecarui cap de surub. In continuare iti vom prezenta unele dintre cele mai comune tipuri de surubelnite.
 

Surubelnita Phillips



Cunoscute si sub denumirea de surubelnite cu cap in cruce, surubelnitele Phillips sunt unul dintre cele mai comune tipuri. Dar ce este o surubelnita Phillips? Aceste unelte sunt concepute pentru a se potrivi suruburilor cu capete Phillips, care au o adancitura in forma de cruce - de unde si numele alternativ de surubelnita in cruce. Au fost inventate pentru a face fata unei torsiuni mai mari.

 

Surubelnita Torx sau in stea




Acestea sunt cunoscute sub denumirea de surubelnite cu cap stea sau surubelnite cu sase puncte. Torx este marca comerciala pentru un tip de cap de surub cu o intruziune in forma de stea in sase puncte, de unde si numele generic de surubelnita in stea.

 

Surubelnite izolate




Cunoscute si drept surubelnite de siguranta, surubelnitele izolate sunt importante pentru luarea masurilor de siguranta in scenarii potential periculoase. Sunt construite din materiale neconductoare, cum ar fi cauciucul. Acestea sunt proiectate avand in vedere standardele VDE pentru a certifica ca acestea indeplinesc pot fi utilizate in preajma tensiunilor si curentilor mari. Aceste instrumente sunt ideale pentru electricieni.

 

Surubelnite dinamometrice

 

A nu se confunda cu modelul Torx, o surubelnita dinamometrica este similara cu o cheie dinamometrica. Ambele sunt folosite pentru a aplica un cuplu de forta controlat, presetat, atunci când ai nevoie sa obtii o asamblare sigura si de inalta precizie sau ai nevoie sa asamblezi o serie de piese, fixandu-le identic.


 

Aceasta unealta este destinata insurubarii, dar si in sensul invers acelor de ceasornic, la desurubare. Sunt ideale pentru a strange suficient suruburile fara a rupe materialul pe care il fixeaza si suficient de stranse invers pentru a nu cadea. O surubelnita dinamometrica are integrat limitator de cuplu care permite o limita a fortei aplicate dincolo de un anumit prag.
 

Surubelnita cu cap drept


Surubelnita cu profil drept este probabil cea mai comuna forma de unealta manuala. Are un varf aplatizat folosit pentru suruburi cu o intruziune liniara dreapta pe capul acestora. Acestea sunt multifunctionale si pot fi utilizate pentru o gama larga de aplicatii.


Surubelnita in Y/ Tri-wing



Acestea sunt utilizate pentru dispozitive specifice, cum ar fi console, telefoane mobile si camere. Acestea prezinta adesea varfuri destul de subtiri pentru a permite operarea cu suruburi si componente mai mici.


Surubelnita Pozidrive




Surubelnitele Pozidrive sunt in esenta o versiune imbunatatita a modelului Philips. Au fost concepute pentru a reduce deplasarea, care este procesul prin care o surubelnita aluneca din capul surubului atunci cand este aplicat un cuplu de forta mai mare.


Surubelnita hexagonala / imbus



Imbusurile sau cheile hexagonale sunt instrumente mai populare pentru slabirea sau strangerea suruburilor hexagonale. Cu toate acestea, surubelnitele hexagonale exista pentru a servi aceluiasi scop, iar uneltele cu cap hexagonal sunt adesea incluse in seturi.

 

Surubelnita cu cap patrat



Surubelnita cu cap patrat se potriveste suruburilor cu o cavitate patrata. A fost inventata pentru a reduce problema de deplasare a suruburilor cu fante si, prin urmare, a accelera procesul de fixare.

 

Surubelnite electrice si surubelnite cu impact



Surubelnitele electrice sunt in general unelte electrice compacte, utile pentru diverse sarcini, cum ar fi asamblarea mobilierului sau insurubarea in lemn moale sau alte materiale similare. Surubelnitele cu impact, pe de alta parte, sunt un tip de surubelnita mai rezistente, destinate unor sarcini precum strangerea sau slabirea elementelor de fixare folosind forta brusc, fie pentru a le introduce sau a le indeparta din materiale mai dure si mai dense.


Surubelnite de precizie


Acest tip este folosit pentru dispozitive foarte mici unde se folosesc suruburi de dimensiuni extrem de reduse. Un exemplu in acest sens ar fi munca de precizie la ceasuri si telefoane mobile.

Alte tipuri de surubelnite


Surubelnita triunghiulara





Uneltele cu cap de forma triunghiulara sunt mai putin comune, dar sunt ideale pentru anumite aplicatii. Aceasta forma a capetelor surburilor le face mai sigure si mai rezistente la manipulare decat alternativele. Aceste instrumente sunt adesea folosite cu aparate, jucarii si electronice.

 

Surubelnite magnetice




Surubelnitele cu varfuri magnetice permit suruburilor sa fie atrase de forta magnetica. Acest lucru reduce riscul de a le scapa accidental. Uneltele magnetizate sunt utile pentru lucrul la electronice unde suruburile sunt mici si pot ajunge cu usurinta in locuri greu accesibile.


Surubelnite cu clichet


Surubelnitele cu clichet au un mecanism incorporat care permite aplicarea fortei doar intr-o directie, permitand in acelasi timp miscarea libera in cealalta directie. Aceste unelte de mana functioneaza similar cu cheile cu clichet.


Dimensiunile unei surubelnite


Surubelnitele vin in diverse marimi. Pe langa standardele lungi, medii si scurte, exista si surubelnite subtiri care sunt ideale pentru utilizare in spatii inguste. Latimea si lungimea atat a varfului, cat si a instrumentului general sunt de obicei masurate in milimetri (mm).


Trebuie sa retii ca unele modele si marci pot implementa diferite optiuni de dimensionare. De exemplu, exista patru dimensiuni standard de surubelnita Phillips. Acestea variaza de la #0 la #4, unde #0 este cea mai mica surubelnita.

Alte modele pot fi, de asemenea, clasificate dupa dimensiunea torx. Acest lucru este indicat de litera T urmata de un numar - de exemplu, surubelnitele T10. Acesta variaza de la surubelnite miniaturale pana la T45 si nu numai. Acest sistem poate fi aplicat si suruburilor, ajutandu-te sa alegi surubelnita corespunzatoare pentru un surub de o anumita dimensiune.

Speram ca acest ghid al tipurilor de surubelnite existente pe piata ti-a fost de folos. Pentru informatii suplimentare si consultanta in alegerea uneltei potrivite aplicatiilor tale nu ezita sa contactezi echipa Bitmi.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!