Ghid al microscoapelor digitale pentru electronica

Ghid al microscoapelor digitale pentru electronica

Ce este un microscop digital?


Microscopul digital – cunoscut si sub numele de sistem de inspectie digitala – foloseste o camera digitala ca microscop in loc sa foloseasca un sistem de lentile optice, astfel incat mai multe persoane sa poata observa imaginea in acelasi timp. Este folosit pentru inspectia si analiza obiectelor de dimensiuni mici. Microscoapele digitale folosesc o camera si un sistem optic de marire pentru a reda o imagine in direct pe un monitor. De pe monitor, imaginea poate fi observata, capturata, salvata, masurata si analizata.

 
Intrucat componentele electronice se micsoreaza tot timpul, un microscop de inspectie de buna calitate devine rapid o necesitate pentru lucrarile de electronica. Indiferent daca inspectezi PCB-uri sau lipesti componente de montaj la suprafata, vei avea nevoie de un microscop bun pentru a executa proiecte de calitate.

Din fericire, exista microscoape pentru orice buget. Iata care sunt cele mai importante specifictii pe care trebuie sa le iei considerare atunci cand cauti microscopul ideal aplicatiilor tale.

 

Puterea de marire


Pe masura ce componentele electronice devin mai mici, marirea devine esentiala daca doresti sa vezi ce faci. Cu toate acestea, majoritatea lucrarilor de reparatie a electronicelor necesita o marire relativ scazuta. 



Pentru lipirea SMD sau inspectia PCB, marirea de 2,5-20x va face treaba. Acest lucru este mai mult decat suficient pentru a lucra chiar si cu cele mai mici componente SMT ( tehnologie de montaj la suprafata).
In ciuda acestui fapt, s-ar putea sa-ti doresti sa-ti acorzi o marja de eroare. Microscoapele cu o putere de marire mai mare de 45x iti va oferi optiunea de a atasa o lentila de reducere care va aduce puterea de marire inapoi la intervalul de 2,5–20x in timp ce creste distanta de lucru (ceea ce poate fi de mare ajutor).

 

Distanta de lucru


Poate parea evident, dar este important sa aveti suficient spatiu vertical pentru a lucra.
Ai nevoie de suficient spatiu intre obiectiv si suprafata de lucru pentru a folosi confortabil instrumentele si echipamentele, mai ales daca vei lucra pentru perioade lungi de timp.



Distanta de lucru nu este doar spatiul de sub obiectiv – trebuie luata in considerare si distanta necesara pentru ca acea componenta sa fie focalizata. Aceasta inseamna ca spatiul functional in care trebuie sa lucrezi depinde de puterea de marire a lentilelor.

Schimbarea acestei distante se face prin trecerea la lentile cu putere de marire mai mare sau prin adaugarea unei lentile de reducere peste obiectivul microscopului.

 

Zona de lucru




Este necesar ca microscopul sa iti ofere suficient spatiu pe orizontala pentru componentele cu care doresti sa lucrezi.
Este posibil sa nu fie o problema pentru electronicele mai mici, cum ar fi smartphone-urile, dar cu placile de baza sau laptopurile, s-ar putea sa intampini probleme. Unele microscoape au o zona de lucru suspendata sau un suport chiar in spatele acesteia. Daca acesta este cazul, nu vei putea instala electronice mai mari in spatiul de lucru.


Suport pentru microscop cu brat articulat


Daca crezi ca vei intalni aceasta problema, uita-te la microscoape cu un suport cu brat sau cu brat articulat, care iti permit sa misti microscopul liber in orice directie – vei avea o zona de lucru mult mai mare.
        


Beneficiile microscoapelor digitale


Beneficiul 1 > Vezi fiecare detaliu datorita calitatii excelente a imaginii



Atunci cand alegi un microscop digital pentru inspectia PCB-urilor, este important sa stii cum modelul camerei din cadrul microscopului afecteaza nu numai calitatea imaginii, ci si experienta utilizatorului. Pentru ca, desi poate fi tentant sa cauti microscoape cu capacitati mari de marire, este important sa stii ca capabilitatile mari de marire nu garanteaza automat o calitate excelenta a imaginii.

Din acest motiv, uita-te dupa microscoape cu o calitate a imaginii de 1080p (FULL HD) si zoom optic de 30x. Acest lucru va avea ca rezultat imagini extrem de clare care vor arata toate detaliile obiectului analizat., chiar si la o marire de 660x.

De asemenea, este important sa verifici frame rate-ul microscopului. Daca poseda 60 FPS si scanare progresiva, nu vei experimenta nicio intarziere sau distorsiune in timp ce muti proba la microscop. Desi acest lucru poate sa nu sune important, vei observa rapid diferenta daca lucrezi cu FPS mai mici sau atunci cand trebuie sa manipulezi proba la microscop.


Beneficiul 2 > De ce un microscop digital este mai confortabil de utilizat



Persoanele care se ocupa cu inspectia manuala folosesc adesea microscopul ore in sir in fiecare zi. Pentru multi, asta inseamna o solicitare ridicata asupra gatului pentru a privi printr-un ocular. Astfel, prin indepartarea ocularului si folosind un monitor pentru a afisa proba, poi obtine pozitii corporale corecte din punct de vedere ergonomic. Acest lucru iti va scuti ochii, gatul si spatele de efortul excesiv.


Beneficiul 3 > Facilitate in capturarea fotografiilor cu componentele analizate

Tot ce este nevoie pentru a captura o fotografie cu un microscop digital este conectarea acesteia la un computer sau apasarea unui buton de pe statia de control. Desi procesul depinde de microscopul ales, este mult mai usor decat unele dintre solutiile pe care le vedem de la oameni care folosesc sisteme non-digitale.



Ceea ce este si mai bine este cat de usor este sa accesezi fotografiile. Din nou, in functie de alegerea microscopului, imaginile vor fi disponibile imediat pe microscop sau pe computer. De aici, este usor sa salvezi fotografia intr-un folder anume sau sa o redirectionati catre colegi sau furnizori la distanta daca ai nevoie sa discuti mai multe detalii.


Beneficiul 4 > Vizualizarea simultana a componentei inspectate

Privitul pe rand printr-un ocular nu este ideal atunci cand doresti sa arati unui  coleg ceva specific pe o proba.
Prin afisarea obiectului analizat pe un monitor inspectarea si evaluarea de multiple persoane este mult mai rapida si eficienta.


Beneficiul 5 > Poti discuta probleme cu colegi sau furnizori de la distanta

Un lucru este sa poti suna un coleg daca apare o problema. Dar daca colegul cu care trebuie sa vorbesti nu lucreaza in aceeasi locatie ca si tine? In acest caz, partajarea imaginii live la microscop intr-o intalnire online este o solutie ce reduce mult timp durata de solutionare a unei probleme.



Prin partajarea imaginii live la microscop intr-o intalnire online, persoanele care nu au proba sau un microscop in fata lor, pot vedea proba la fel de clar ca persoana care o detine.
Posibilitatea de a discuta probleme cu colegii (sau cu furnizorii) imediat dupa ce au loc, pur si simplu sarind la o intalnire online, face din microscoapele digitale un instrument excelent pentru rezolvarea eficienta a problemelor.


Beneficiul 6 > Abilitatea de a personaliza microscopul cu functii si software care se potrivesc activitatii tale

In cele din urma, un avantaj cheie al motivului pentru care microscoapele digitale sunt utile in electronica este capacitatea de a adauga caracteristici si software la mult timp dupa ce l-ai cumparat.
Prin adaugarea de noi functii la microscopul pe care il detii, in loc  inlocuirea acestuia cu un alt sistem pe masura ce nevoile tale se schimba, extinzi durata de viata a produsului si iti asiguri un profit maxim fata de investitia initiala.

Indiferent de tipul si frecventa proiectelor de electronica pe care intentionezi sa le efectuezi, exista un microscop potrivit activitatii tale. Nu ezita sa contactezi echipa Bitmi daca ai nevoie de informatii suplimentare pentru a selecta cel mai potrivit microscop pentru aplicatiile tale.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!