De ce este important sa folosesti scule izolate?

De ce este important sa folosesti scule izolate?
O trusa de scule constituie o parte atat de fundamentala in munca unui electrician incat valoarea ei este uneori subestimata. Avand acces la instrumentele potrivite, poti finaliza munca profesional si, cel mai important, in siguranta. Majoritatea electricienilor vor intra in contact cu circuitele sub tensiune in timpul lucrului lor, ceea ce inseamna ca exista riscul de electrocutare daca nu sunt utilizate uneltele adecvate.

Din pacate, majoritatea uneltelor de mana standard nu ofera nicio protectie impotriva socurilor electrice decat daca sunt izolate. Invelirea uneltelor cu banda izolanta sau utilizarea uneltelor cu maner de plastic nu pot oferi linistea sau siguranta pe care le ofera uneltele izolate corespunzator.


Ce sunt uneltele izolate?


Sculele izolate sunt concepute pentru a te proteja impotriva vatamarii in cazul in care intri in contact cu o sursa de energie. Fiecare unealta izolata trebuie sa fie marcata cu anul in care a fost izolata si cu un simbol oficial de 1000 V, care te asigura ca vei fi protejat pentru utilizare sub tensiune pana la 1000 V AC sau 1500 V DC.

Exista standarde internationale stricte care se aplica sculelor izolate, iar simbolul afisat va depinde in mare masura de locul in care au fost fabricate.

In Europa, certificarea VDE este standardul aplicat si fiecare instrument izolat va purta sigla VDE. Aproape orice unealta de mana poate fi izolata, dar cele mai frecvente tipuri de instrumente izolate pe care le vei intalni sunt: diversi clesti, surubelnite, prize si chei.



 

Cu ce difera instrumentele pentru electricieni?

Un lucru de inteles este ca uneltele izolate nu sunt doar unelte obisnuite, cu ceva cauciuc suplimentar pe manere sau cu o acoperire generica la capatul sculei. Ele Sunt proiectate pentru a proteja utilizatorii impotriva socurilor electrice de pana la 1000 V AC si 1500 V DC.

Ele ofera aceasta protectie in mai multe moduri. Uneltele trebuie sa fie complet dielectrice pana la 1000 V AC. Aceasta inseamna ca nicio parte a izolatiei instrumentului nu va conduce electricitatea daca intra in contact cu o tensiune pana la acel nivel.

Toate partile instrumentului, inclusiv izolatia, trebuie sa fie rezistente la foc si trebuie sa functioneze de la -20° C pana la 70° C. Unelte precum clestii ar trebui sa aiba o bara de protectie pentru a proteja mana utilizatorului e la a aluneca pe partea metalica expusa a instrumentului.


De ce ar trebui sa folosesti unelte izolate?

Uneltele izolate sunt importante atunci cand se efectueaza orice lucru care trebuie finalizat „la cald” sau pe un circuit sub tensiune. Aceste scule ofera o protectie semnificativa pentru situatiile in care nu este posibila deconectarea circuitului sau in situatii neasteptate in care este posibil sa nu stii ca lucrezi la un circuit sub tensine. Fara unelte izolate la indemana, ai putea risca ranirea grava sau chiar moartea.


CLESTII IZOLATI


Clestii sunt folositi pentru prinderea, tinerea, dezizolarea si taierea firelor. Iata care sunt utilizarile unora dintre cei mai comuni clesti:


Clestii cu nas plat sunt utili atunci cand executati sarcinile de terminare sau cablare a panoului de control in stare de functionare. De asemenea, poate fi folosit atunci cand lucrezi in spatii mici sau inguste, cum ar fi panoul de control al unei retele electrice.

Clestii multifunctionali sunt potriviti pentru taierea cablurilor si pentru decuparea firelor.

Clestele cu nas lung este frecvent utilizat pentru terminarea cablului si este ideal pentru spatii inguste sau suprafate mici.


In timp ce clestii si surubelnitele obisnuite au manere din plastic, acestea nu vor izola utilizatorul impotriva contactului cu o linie electrica de inalta tensiune. Tensiunea inalta poate calatori de-a lungul miezului de otel al sculei si poate face rapid saltul catre utilizator prin acel maner subtire din plastic.

Pentru uneltele de mana izolate, izolatia incepe neaparat de la maner. Aceste instrumente au o izolatie groasa care protejeaza mana impotriva tensiunii inalte in cazul in care taiati accidental un fir sub tensiune. De asemenea, au de obicei o bariera mai groasa in partea de sus a manerului. Acest lucru impiedica mana sa alunece sau sa alunece deasupra izolatiei.
Izolatia acestor unelte de mana merge pana la capatul din spate al manerului pentru a va proteja de contactul accidental cu tensiunea inalta.

Observati ca am spus „accidental”.


NU UTILIZATI UNELE IZOLATE PE CIRCUITE SUB TENSIUNE!


Aproape ca nu ar trebui sa lucrezi niciodata la un fir sub tensiune. Doar pentru ca ai o unealta de mana izolata nu inseamna ca o poti folosi pentru a te ridica pe o bara de inalta tensiune.

Uneltele izolate sunt pur si simplu un alt nivel de siguranta si protectie. Gandeste-te la ele ca la centurile de siguranta, Airbag-urile sau sistemul ABS de la masina. Spera sa nu ai nevoie niciodata de ele, dar toate trei lucreaza impreuna pentru a te mentine in siguranta.

Daca izolatia de pe unealta este deteriorata, aceasta nu te mai protejeaza asa cum ar trebui. Este important ca manerele sa fie mentinute curate si fara grasime sau orice material similar conducator de electricitate care ar putea ajuta la transferul energiei electrice de la instrument la un operator. Orice semn de rupere sau sparturi in stratul izolator de protectie al manerelor ar trebui sa fie un motiv pentru inlocuirea sau repararea unealtei.

Configureaza-ti trusa de scule izolate in functie de aplicatiile practicate de tine din catalogul Bitmi cu instrumente pentru electricieni. Verifica uneltele vechi pe care le detii si asigura-te ca toate sunt conforme si pregatite de treaba. Pentru orice informatii si nelamuriri nu ezita sa contactezi echipa Bitmi.


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!