Cum se mai masoara in 2022 cu un multimetru digital?

Cum se mai masoara in 2022 cu un multimetru digital?
Pe scurt... in mod automat

Povestea lunga...

Un multimetru este un aparat de masura si control cu ajutorul caruia putem masura diferiti parametri electrici precum tensiunea, curentul, rezistenta si asa mai departe. Dispozitivul a fost inventat in jurul anului 1920 cand un inginer al postei Britanice, fiind nevoit sa care prea multe unelte dupa el pentru efectuarea reparatiilor, si-a dedicat timp in realizarea unui aparat simplu si compact ce putea fi folosit la mai multe sarcini.


Pe meleagurile noastre:


Dupa cum stim cu totii, Romania a fost un mare producator de aproape orice inainte de 1989, iar intre anii 1980 si 1987 la Timisoara se fabrica cel mai cunoscut model de multimetru analogic la acea vreme, denumit Mavo-35. Pentru cei care nu recunosc denumirea de "multimetru analogic", se refera la acel aparat care face traducerea datelor preluate prin impulsuri electrice care variaza in amplitudine pe cand la un "multimetru digital" traducerea se face in format binar cu amplitudini distincte corespunzatoare fiecarui bit in parte. 



Mavo-35 era un aparat simplu si precis care-si facea datoria cu succes. Putea masura doar parametri simpli ( dar importanti ) ai unui circuit electric precum tensiunea continua si alternativa, curent alternativ si continuu + rezistente in curent continuu. La vremea respectiva era chiar un aparat performant cu care s-au construit multe lucruri in aceasta tara. 

O data cu evolutia tehnologiei, au aparut multimetrele digitale care integrau in plus functii precum masurarea frecventelor, capacitatii, continuitate etc. Acestea sunt mult mai simplu de folosit prin faptul ca au un ecran cu LCD mult mai precis si usor de inteles. Totusi, nici aceste dispozitive nu pot fi intelese de catre oricine. 




Asadar, am ajuns ca in anul 2022 sa avem disponibile pe piata aparate precum "multimetru digital cu autodetectie", care pot fi folosit chiar de catre orice persoana*. Acestea au fost inventate cu ceva ani in urma, insa incepand cu 2021, Bitmi.ro a fost singurul distribuitor din Romania care a facut cunoscuta la nivel national aceasta tehnologie prin intermediul acestui model. Ca sa intelegi diferenta dintre cele 2 versiuni, un multimetru digital normal este cel la care trebuie schimbat parametrul de fiecare data cand faci o masurare diferita, pe cand la multimetrul digital cu autodetectie nu mai trebuie facuta nicio modificare. Acesta va detecta automat parametrul si valoarea masurata, urmand sa fie afisata pe ecran. Este ca si evolutia de la cutie manuala la cea automata in cazul autoturismelor. 



Uite un review sincer de la un expert in electronica despre modul de functionare al lui Smartmeter:

 

Tehnologia unui multimetru digital cu autodetectie si autoscalare are urmatoarele avantaje:

 
  • Este usor de utilizat de catre oricine
  • Este mult mai eficienta pentru ca nu pierzi timpul cu tot felul de setari
  • Se evita stricarea aparatului de masura prin faptul ca poti masura orice parametru fara sa-ti bati capul daca aparatul este setat corect ( la multimetrele normale setarea gresita poate duce la distrugerea aparatului )

In viata reala, se pot obtine avantaje superioara pentru toate categoriile de utilizatori precum:
 
  • Ca profesionist: Te ajuta sa-ti faci munc mai eficient, mai rapid si mai simplu in timp ce te bucuri de functii avansate si rezultate precise de fiecare data
  • Ca amator: Te ajuta sa faci masuratori fara sa ai teama ca-l strici atunci cand nu stii exact ce trebuie facut
  • Ca manager: Vei oferi angajatilor un aparat de masura greu de stricat si simplu de utilizat, astfel vei salva bani si timp pretios pentru proiectele in desfasurare

*In functie de situatia in care te afli, este important de stiut ca nu recomandam oricarei persoane sa lucreze cu circuite electrice sub tensiune daca nu stiu exact ceea ce trebuie facut. Chiar si simpla masurarea a tensiunii electrice dintr-o priza poate pune in pericol viata, asadar recomandam apelarea la personal calificat. 

Daca vrei sa vezi mai multe aparate de masura si control cu autodetectie iti recomandam acest model sau pe acesta

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!