Cum sa inveti electronica si programare intr-un mod distractiv folosind Arduino IDE

Cum sa inveti electronica si programare intr-un mod distractiv folosind Arduino IDE
Te-ai intrebat vreodata cum sunt create produsele electronice? Ai o idee pentru un nou gadget electronic dar nu stii prin ce modalitate sa testezi fezabilitatea dispozitivului? Ai adunat o cutie de componente electronice vechi si acum te intrebi ce sa construiesti cu ele? Ei bine, acest articol este raspunsul la aceste intrebari. Utilizand o platforma Arduino si cateva linii de cod poti proiecta diverse ”jucarii”  si gadgeturi cu care sa te mandresti.

 

Arduino: alegerea perfecta pentru programatorii la inceput de drum


Arduino ar trebui sa fie o oprire esentiala in orice calatorie  de formare a unui programator/pasionat de robotica. Lumea Arduino include hardware si software, ambele incercand sa faca dezvoltarea electronica complexa simpla si accesibila.



Produsele hardware, cum ar fi celebrul Arduino Uno, constau din placi de dezvoltare formate din microcontrolere si microprocesoare simple care permit utilizatorilor sa programeze si sa implementeze rapid functiile dorite. Software-ul este o platforma de dezvoltare, numita si mediu de dezvoltare integrat (IDE - integrated development environment), care permite utilizatorilor sa scrie un cod simplu si sa il incarce pe hardware-ul lor. Limbajul de cod este adesea numit „Cod Arduino”, dar se bazeaza pe limbajele de codare C si C++ larg adoptate.



Kiturile Arduino reprezinta introducerea perfecta in initierea in codare si intelegerea hardware-ului microcontrolerului. Aceste kituri vin cu toate componentele hardware necesare pentru a interactiona cu Arduino IDE si pentru a incepe codarea. In 30 de minute de la deschiderea cutiei, te poti astepta sa pornesti un LED folosind codul pe care l-ai scris singur si nu numai. Odata ce deprinzi limbajul si logica ce constituie fundamentele progamarii, iti poti da frau liber creativitatii. Poti configura diverse functii, progresand pana la aplicatii complexe ce integreaza roboti multifunctionali ce nu demult pareau notiuni din carti SF.

De asemenea, daca esti pasionat de electronica, ai o idee si doresti sa o realizezi rapid un dispozitiv bazat pe un microcontroler si periferice standard, precum: display-uri alfanumerice, LED, LCD cu sau fara butoane asociate, senzori, module de transmisie, controlere pentru motoare sau solenoizi si multe, multe altele, Arduino este raspunsul ideal dorintei tale.

 

Arduino: ce este?




Ce este Arduino? Nu este doar o placa de microcontroler, ci o platforma completa bazata pe hardware si software usor de utilizat. Important este ca este o platforma open source, ceea ce inseamna acces la documentatie gratuita si detaliata, precum si la diagrame si surse de programe. Majoritatea placilor de baza Arduino au o interfata USB pentru programare cu un PC.

 

Programarea cu Arduino


 

Sintaxa limbajului de programare Arduino este similara cu limbajul C++ si a devenit foarte populara printre programatorii de microcontrolere. Punctul forte al mediului de dezvoltare Arduino este disponibilitatea a numeroase biblioteci gata facute pentru a facilita crearea programului si nenumaratele aplicatii gata de utilizare dezvoltate de utilizatorii acestei platforme din intreaga lume. Este important de retinut ca mediul de dezvoltare este disponibil in general, indiferent de scopurile in care este utilizat.

 

Kiturile Arduino


Invatarea cunostintelor de electronica si programare prin intermediul kiturilor Arduino ofera utilizatorilor o intelegere puternica a conceptelor de baza de inginerie prin proiecte care creeaza un mediu de invatare distractiv si colaborativ.



 

Nu este niciodata nici prea devreme, nici prea tarziu sa intri in lumea Arduino. Totusi, in era actuala din ce in ce mai digitalizata, in care copiii intra in contact cu tehnologia de la o varsta frageda, nu strica sa fie indreptati spre a beneficia si de aspectele pozitive ce le poate oferi interactiunea cu aceasta. Astfel, copiii sunt capabili sa conecteze ceea ce invata cu industriile din lumea reala, sunt incurajati sa gandeasca critic si sa-si aprofundeze cunostintele prin experimentare.

Aceste kituri sunt concepute pentru persoanele care doresc sa dobandeasca cunostintele cheie in domeniul roboticii si abilitatile necesare pentru asamblarea, programarea si controlarea robotilor simpli sau avansati.



 

In urma utilizarii kiturilor de electronica si programare Arduino, utilizatorii pot:
- Sa  inteleaga conceptele cheie legate de roboti si sisteme de robotica
- Sa identifice exemple de roboti, principalele parti ale unui robot si modul cum functioneaza acestea, precum: microcontrolere, actuatoare, senzori si surse de alimentare.
- Sa inteleaga elementele unui sistem de control si modul de testare al acestuia
- Sa  inteleaga concepte cheie de programare si sa creeze si execute un program intr-un limbaj de programare vizual.
- Sa configureze un robot, sa implementeze miscarea robotica si sa controleze un robot intr-un anumit mediu.

 

Avantajele dezvoltarii cunostintelor tale cu Arduino:

  • Promoveaza invatarea prin experiment: proiectele de acest gen permit explorarea deschisa si investigarea, identificarea problemelor de rezolvat si gasirea solutiilor potrivite.

  • Imbina stiinta cu arta: sustine creativitatea prin proiecte care prespun elemente atat de inginerie, cat si de design (realizarea robotilor)

  • Incurajeaza curiozitatea si gandirea analitica.

  • In cazul copiilor, aceste proiecte ofera un control mai mare asupra procesului de invatare. Cand au control, le pasa mai mult. Vor prelua sarcina mai usor si vor fi mai implicati si mai dispusi sa faca lucrurile sa se intample.

Speram ca aceste notiuni introductive despre ce este Arduino, ce se poate face cu aceasta platforma si ce beneficii poate aduce in dezvoltarea cunostintelor tale, ti-au facut starnit curiozitatea indeajuns cat sa te-apuci de treaba. Arunca un ochi in catalogul Bitmi si vezi ce Kit Arduino sau Robot Arduino este potrivit pentru tine. Pentru orice intrebare sau nelamurire nu ezita contactezi echipa Bitmi.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!