Cum alegi o statie de lipit pentru laboratorul tau de electronica?

Cum alegi o statie de lipit pentru laboratorul tau de electronica?

Fie ca esti un electronist experimentat sau pur si simplu te pasioneaza proiectele de bricolaj, daca alegi sa investesti in cea mai buna statie de lipit pentru electronice si alte activitati similare, te vei bucura, cu siguranta, de o serie de beneficii importante!

In comparatie cu letconul sau pistolul de lipit obisnuit, acest instrument inovator este de mare ajutor. Daca obisnuiesti sa faci multe lipituri, iti recomandam sa folosesti cu incredere o statie de lipit profesionala. Acest echipament ofera mai multa flexibilitate si face lipirea mai usoara si mai sigura. Totodata, cu ajutorul sau, obtii un control mai bun al temperaturii si poti seta cu precizie temperaturi ridicate sau scazute, pentru a te adapta cat mai bine la particularitatile materialului de lipit pe care il folosesti.

De asemenea, poti preveni deteriorarea componentelor electrice asupra carora lucrezi prin intermediul functiilor de protectie incorporate. In plus, unele statii de lipit de top au functii avansate precum standby si auto-oprire dupa cateva minute de inactivitate. Iata cateva tipuri de statii de lipit disponibile, in prezent, pe piata:
 

Statii de lipit cu temperatura controlata digital sau analogic

Statiile de lipit pot fi analogice sau digitale. Unitatile analogice au butoane pentru a creste sau reduce temperatura, insa nu sunt echipate cu un ecran pentru a afisa temperatura actuala setata. De aceea, controlul temperaturii in aceste unitati nu este foarte precis. Aceste echipamente analogice sunt potrivite pentru lucrari precum repararea telefoanelor mobile.


bitmi-statii-de-lipit-cu-temperatura-controlata-digital-sau-analogic

Pe de alta parte, unitatile digitale au setari avansate pentru a controla temperatura digital. De asemenea, ele sunt echipate cu un afisaj digital care indica temperatura actuala setata. In general, o statie de lipit digitala ofera o precizie mai buna si o toleranta mai mica, insa poate fi putin mai costisitoare decat un model analogic. Variantele moderne ofera interfate intuitive ce permit personalizarea facila a mai multor parametri, astfel incat procesul de lucru sa fie eficientizat intr-un mod semnificativ!
 

Statii de lipit cu protectie ESD / fara protectie ESD

Termenul „ESD” vine de la Descarcare Electrostatica si se refera la transferul rapid de sarcina care poate avea loc atunci cand obiecte cu potential diferit se apropie unele de altele.

O statie cu protectie ESD nu va acumula nicio incarcare statica pe suprafata sa ori pe letcon. Pentru realizarea acestor unitati se foloseste un material special. Aceste instrumente sunt, de asemenea, bine impamantate pentru a descarca orice energie electrica nedorita in pamant.


bitmi-statii-de-lipit-cu-protectie-ESD

Protectia ESD este o necesitate pentru cele mai recente gadget-uri electronice si smartphone-uri moderne, deoarece majoritatea acestora au componente electronice SMD care sunt foarte sensibile la incarcarea statica si se pot deteriora cu usurinta. Circuitele integrate si semiconductoarele sunt foarte sensibile la sarcina statica.


Staniu-plumb vs fara plumb

bitmi-staniu-plumb-vs-fara-plumb

Odata cu introducerea RoHS (Directiva privind restrictia utilizarii anumitor substante periculoase in echipamentele electrice si electronice) de catre Uniunea Europeana, majoritatea companiilor de electronice din lume nu mai utilizeaza plumbul. Punctul de topire al fludorului Sn/Pb 63/37 este de 183 °C, in timp ce punctul de topire al fludorului fara plumb (Sn/Ag/Cu) este de 217-221 °C. Acesta este motivul pentru care statiile de lipit de 50W-60W sunt ideale pentru lipirea fludorului cu plumb, in timp ce pentru lipirea fara plumb este necesar un model cu o putere mai mare.
 

Cum sa alegi cea mai buna statie de lipit?

Pentru a alege cel mai bun echipament pentru activitatile tale, este recomandat sa ai in vedere urmatoarele caracteristici:


Puterea nominala

 

bitmi-puterea-nominala
 



Atunci cand vine vorba de puterea nominala, este intotdeauna bine sa utilizezi o putere mai mare. Aceasta este recomandata datorita stabilitatii intervalului de temperatura si a performantei mai bune. Intervalul de putere cuprins intre 60W si 100W este cel mai potrivit pentru orice lucrari de lipire.
 

Caracteristici de calitate si siguranta


bitmi-caracteristici-de-calitate-si-siguranta
 

Orice profesionist isi doreste unelte pentru electronica sigure si de calitate in statia sa de lucru. De aceea, este recomandat ca produsul pe care il alegi sa vina cu un certificat de standard electric ce confirma faptul ca acesta a trecut prin procesele ample de control al calitatii. In plus, anumite functii, precum protectia antistatica, oprirea automata si modul de asteptare sunt dotari bonus pe care este bine sa le ai in vedere.

Este, de asemenea, cea mai buna alegere sa achizitionezi o unitate cu un transformator incorporat. Acesta previne automat deteriorarea cauzata de supratensiunile electrice.
 

Caracteristica de reglare a temperaturii


bitmi-statie-de-lipit-cu-reglare-temperatura

Caracteristica de control al intervalului de temperatura este esentiala, in special pentru proiectele de lipire mai avansate. Este bine ca letconul sa aiba o temepreatura constanta pentru o munca mai ordonata si mai rapida. Aceasta caracteristica este prezenta in majoritatea statiilor de lipit SMD, dar si in alte configuratii de lipit.


Disponibilitatea varfurilor

 

Unele letconuri au o selectie limitata de varfuri disponibile, de aceea poate fi dificil sa gasesti accesorii inlocuitoare. Alte statii, insa, sunt compatibile cu mai mult de 50 de rezerve de varfuri, pe care le poti utiliza in diferite tipuri de lucrari de lipire.


bitmi-varfuri-letcon

In plus, este recomandat sa fii atent si la modul in care se face inlocuirea varfurilor. In unele cazuri, vei avea nevoie de suruburi sau unelte speciale, in timp ce in alte cazuri, poti schimba varfurile folosind doar mainile. 

De retinut! Ai grija sa nu atingi letconul fierbinte atunci cand schimbi varful, pentru a preveni eventualele accidente!


Afisarea temperaturii


bitmi-statie-de-lipit-pentru-laboratorul-tau-de-electronica

Pentru o eficienta maxima pe parcursul procesului de lucru si rezultate excelente, este recomandat sa alegi o statie digitala de lipit. Acestea au ecrane LCD care iti permit sa monitorizezi temperatura varfului. Este foarte important sa controlezi cu precizie acest parametru, avand in vedere diferitele tipuri de lipituri si cerintele lor specifice de temperatura.
 

Accesorii incluse


bitmi-statie-de-lipit-pentru-laboratorul-tau-de-electronica-statie-de-lipie-protectie-esd-digitala-letcon-fludor-electronisti-electronica

 

O statie de cositorit de buna calitate poate veni, de asemenea, la pachet cu un set de accesorii, cum ar fi un varf tip dalta, o pompa de extractie a fludorului si fludor. Aceste accesorii iti permit sa pui configuratia in functiune imediat ce o scoti din cutie si sa economisesti bani la achizitiile de accesorii.

Care sunt principalele accesorii ale statiilor de lipit?

Accesoriile pentru lipit de care ai nevoie pot varia in functie de natura proiectului tau, insa, de regula, acestea includ:

  • letconul - acest accesoriu indispensabil contine varful de lipit si elementul de incalzire. Un letcon se incalzeste pentru a topi lipiturile si pentru a crea imbinari. Unele dintre ele au chiar si senzori de temperatura incorporati pentru a evita orice deteriorare cauzata de supraincalzire. Letconul poate fi disponibil in mai multe variante, spre exemplu sub forma de stilou sau pistol. Majoritatea optiunilor au varfuri interschimbabile care pot fi folosite pentru diferite aplicatii;


bitmi-letcon
 
  • suportul pentru letcon - acesta este un accesoriu de baza, dar foarte util, deoarece previne contactul varfului fierbinte al letconului cu materiale inflamabile sau cu pielea utilizatorului;

bitmi-suport-pentru-letcon
 
  • buretele de curatare - acest accesoriu mic se foloseste pentru a sterge varful letconului. Astfel, el mentine varful curat prin indepartarea reziduurilor de fludor si de flux si previne oxidarea, care ar putea duce la lipituri necorespunzatoare. Un burete din alama este de preferat unui burete umed conventional;

bitmi-burete-de-curatare

 
  • lupa si penseta - daca lucrezi cu piese mici si detalii de finete, o lupa ti-ar putea fi de folos pentru a vedea mai clar componentele si zonele pe care trebuie sa le lipesti. De asemenea, pentru manevrarea facila a acestor componente, poti folosi o penseta calitativa;
  • alte accesorii - pot include un pistol cu aer cald pentru incalzirea componentelor si un suport pentru sarma de lipit pe lateral.

Nu in ultimul rand, daca te ai hotarat sa investesti intr-o statie de cositorit, este important sa cauti si un furnizor de incredere. Alege un magazin cu o reputatie solida in domeniu, care ofera produse de calitate si consultanta de specialitate, in cazul in care ai nevoie de mai multe informatii. Informeaza-te si cu privire la garantia echipamentului sau la posibilitatea de extindere a acestui serviciu.

Acum ca stii ce sa cauti atunci cand alegi o statie de lipit, este timpul sa te apuci de treaba! Tine cont de recomandarile noastre si decide care instrument se potriveste cel mai bine nevoilor tale. Daca ai intrebari sau ti-ai dori mai multe informatii, echipa Bitmi este disponibila oricand pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere! Ne poti contacta pe chat, email sau telefon, iar expertii nostri vor face tot posibilul sa iti ofere toate detaliile de care ai nevoie!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!