Accesorii pentru aparate de masura si control

Accesorii pentru aparate de masura si control

Sondele de testare electrice sunt folosite pentru a crea o conexiune temporara intre un circuit electric testat si un instrument de masurare, adesea un multimetru digital. Acest scurt articol prezinta diferitele tipuri de sonde de testare si ofera indrumari cu privire la conectorul sondei de testare adecvat aplicatiei pe care doresti sa o realizezi.

 

Ce sunt sondele de testare?


Sondele de masura sunt un accesoriu util pentru trusa de scule pentru orice testare sau masurare electrica. Acestea pot permite operatorului sa masoare: tensiune, curent, rezistente, temperaturi si semnale. Exista multe tipuri de sonde concepute pentru teste si situatii de masurare specifice. Tipurile de sonde de testare cel mai frecvent utilizate includ:
 

  • Sonde cu varf tip ac – sunt vazute drept sondele de testare standard. Capul tip varf de ac permite operatorului sa localizeze cu precizie locatia corecta pentru testare. Unele cabluri de testare de acest fel pot strapunge izolatia cablului pentru testare fara a provoca daune. Conexiunile pot fi realizate si prin conectori banana pentru o conexiune rapida si sigura.
  •  Sonde de tip carlig/crocodil – cabluri de masura cu carlige, cleste sau conectori de apucare. Aceste sonde creeaza cu usurinta o conexiune temporara la componenta sau firul testat. Folosit frecvent in diagnosticarea auto si in alte sectoare electrice in care punctul de conectare este inaccesibil sau conexiunea fara maini este esentiala
  •  Sonde cu siguranta fuzibila – Dispune de o siguranta incorporata in sonda de testare care ofera o masura suplimentara de protectie persoanei care manevreaza circuitul si care efectueaza o masuratoare electrica. Sondele de testare cu siguranta sunt utilizate in multe aplicatii de inalta tensiune.


Siguranta sondei de testare si evaluarea CAT


Alegerea celei mai bune sonde pentru tine se face prin corelarea cerintelor aplicatiei tale cu specificatiile sondei de testare.
Evaluarea circuitelor electrice si a aplicatiei prevazute este un pas bun pentru inainte de a cumpara sonde de testare. Conceptul de evaluare CAT este legat de distanta la care te afli fata de sursa de alimentare. Cu cat esti mai aproape de sursa, cu atat este mai mare Evaluarea CAT de care ai nevoie pentru a efectua orice testare electrica.

Astfel:

 

Categorie de masura

Descriere

CAT IV

Trifazat la racord la utilitate, orice conductor exterior

Limitat doar de transformatorul de utilitate care alimenteaza circuitul

Curentul de scurtcircuit ›› de 50 kA

CAT III

Distributie trifazata, inclusiv iluminat comercial monofazat

Curentul de scurtcircuit ‹50 kA

CAT II

Sarcini conectate la priza monofazata

Curentul de scurtcircuit ‹10 kA

 

Cum alegi cabluri de masura fara siguranta fuzibila?


Odata ce ai identificat evaluarea CAT necesara pentru aplicatia ta, poti restrange cautarea sondei de testare. Nu uita ca lungimea varfului sondei de testare (metal expus) inseamna, de obicei, evaluarea CAT. Cu cat varful este mai scurt, cu atat este mai putin probabil un arc accidental.

CAT II 1000V
Sonde de testare potrivite pentru: aparate, unelte portabile si alte articole de uz casnic;



CAT III 1000V / CAT IV 600V
Sonde de testare potrivite pentru: distributie trifazata, inclusiv iluminat comercial monofazat



CAT IV 1000V
Sonde de testare potrivite pentru conexiunea trifazata la utilitate si orice conductor exterior




Cum alegi cablurile de masura cu siguranta fuzibila?


Sondele de testare cu siguanta fuzibila protejeaza operatorul de vatamari. Instrumentele de testare electrica, cum ar fi multimetrele digitale, sunt protejate intern de sigurante de mare intensitate si distante de degajare adecvate categoriei de instalare si tensiunii nominale ale unui instrument. Sondele de testare cu siguranta fuzibila sunt vandute cu o siguranta specifica instalata. Acestea sunt imprimate cu tensiunea si curentul aferente specificatiilor sigurantei alese si conform EN/IEC 61010-031:2015. Valoarea curentului este curentul nominal al sigurantei. Valoarea tensiunii este tensiunea sondei plus combinatia de siguranta.

CAT II 1000V
Sonde de masura potrivite pentru: electrocasnice, unelte portabile si alte articole de uz casnic. Exista multe sigurante disponibile cu diferite valori nominale de tensiune si amperi. Este esential sa te asiguri ca valorile nominale ale sigurantelor tale sunt potrivite pentru circuitul sau aparatul utilizat inainte de a conecta si de a efectua teste de masurare.




CAT III 1000V / CAT IV 600V
Sonde de masura potrivite pentru: distributie trifazata, inclusiv iluminat comercial monofazat



Indiferent daca utilizati un osciloscop sau un multimetru, a avea sonda corecta este importanta nu numai pentru masurare, ci si pentru siguranta celui care o efectueaza. Consulta catalogului Bitmi si alege setul de cabluri de masura potrivit aplicatiei pe care doresti sa o efectuezi. Consulta echipa Bitimi pentru asistenta si alte informatii.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!