Ce trebuie sa stii pentru a alege o lanterna potrivita planurilor tale?

Ce trebuie sa stii pentru a alege o lanterna potrivita planurilor tale?

Atunci cand cauti cea mai buna lanterna, trebuie sa iei in considerare o serie de factori. Printre acestia se numara durata de viata a bateriei, luminozitatea, greutatea si durabilitatea. Exista totusi si alte considerente care nu sunt la fel de evidente, dar care influenteaza intr-un mod semnificativ performanta unei lanterne. Inainte sa intram in detalii, insa, iti vom prezenta mai intai cele mai populare tipuri de dispozitive portabile de iluminat.


Care sunt principalele tipuri de lanterne?

 

Aceste instrumente pentru iluminat vin in diverse variante, pentru a satisface nevoi specifice. Iata cateva dintre cele mai poulare modele:

  • lanterna de mana - este cea mai comuna variante, fiind compacta, usor de transportat si potrivita pentru uz general. Acest model functioneaza cu baterii si are, de regula, un fascicul de lumina reglabil;
  • lanterna frontala profesionala - se fixeaza pe cap cu o banda elastica si iti permite sa ai mainile libere. Este ideala pentru activitati de reparatii sau proiecte ce necesita o vizibilitate sporita si multa atentie la detalii;
  • lanterna tactica - este proiectata pentru a fi durabila si rezistenta la intemperii, fiind utilizata de profesionisti precum fortele de ordine, pompieri si militari. Un astfel de model emite un fascicul de lumina puternic si concentrat; 
  • lanterna pentru atelier - este proiectata pentru iluminarea eficienta a mediului de lucru si poate avea diverse caracteristici, precum un maner ergonomic, magneti pentru fixarea usoara pe diverse suprafete si un unghi ajustabil.


Ce tehnologie sta la baza unei lanterne?

 

Exista trei tipuri diferite de tehnologii de iluminat implementate in lanternele de pe piata actuala: incandescente, LED si HID. Fiecare tip are propriile sale avantaje si dezavantaje de care ar trebui sa fii constient inainte de a face o achizitie. Iata ce trebuie sa stii:

bitmi-tipuri-de-tehnologii-de-iluminat-lanternat

  • Sursele incandescente - au fost candva cea mai populara optiune pentru alimentarea lanternelor, deoarece produceau o lumina alba stralucitoare si aveau o durata de viata lunga. Cu toate acestea, ele nu sunt la fel de eficiente din punct de vedere energetic precum becurile cu LED-uri si se pot incinge foarte mult in timpul utilizarii indelungate;
  • LED-urile - produc o lumina mult mai stralucitoare decat becurile cu incandescenta, in timp ce folosesc mult mai putina energie pentru a face acest lucru. De asemenea, ele sunt mai durabile, avand o durata de viata indelungata;
  • HID-urile (High Intensity Discharge) arata similar cu luminile LED, dar produc un tip diferit de iluminare (sursa de xenon), care este mai stralucitoare si se propaga pe distante mai mari. De regula, sursele de iluminare HID sunt mai costisitoare decat cele folosite intr-o lanterna LED.


5 factori pe care trebuie sa ii ai in vedere atunci cand cumperi o lanterna

 

bitmi-diferite-modele-de-lanterna

Exista atat de multe lanterne si lampi disponibile pe piata incat este usor sa fii coplesit in timp ce cauti varianta ideala pentru nevoile tale. Pentru a te ajuta sa economisesti timp si energie, echipa Bitmi ti-a pregatit cateva informatii relevante, de care este recomandat sa tii cont inainte sa faci o achizitie. Iata care sunt acestea:


1. Iesirea lanternei

Eficacitatea unei lanterne este la fel de importanta ca si sarcina pentru care aceasta a fost creata. Pentru a intelege mai bine la ce ne referim, vom arunca o privire peste „anatomia” fasciculului unei lanterne. Iata principalele trei aspecte la care trebuie sa fii atent:

  • luminozitatea - iesirea de lumina, masurata in lumeni, iti spune cata lumina este disponibila in total. Cu cat numarul de lumeni este mai mare, cu atat lumina va parea mai stralucitoare;

bitmi-luminozitate-lanterna

  • distanta fasciculului - distanta pe care o parcurge lumina este masurata in metri si este determinata de luminozitatea LED-urilor si a reflectorului;

bitmi-distanta-fasciculului-de-lumina-al-lanternei

  • intensitatea fasciculului - este masurata in candela. O valoare mai mare de candela implica un fascicul mai focalizat care ilumineaza pe distante mai mari, in timp ce o valoare mai mica implica o putere de iluminare mai slaba, cu un punct focal mai putin aparent.

bitmi-intensitate-fascicul-lumina-lanterna


2. Dimensiunile si forma lanternei

Dintre tipurile de lanterne pe care ti le-am prezentat anterior, doua modele sunt cele mai frecvent utilizate: lanternele de mana si lanternele frontale. Fiecare tip are propriile sale argumente pro si contra, iar pentru a te ajuta sa iei decizia potrivita, iti vom prezenta principalele avantaje si dezavantaje ale fiecarei optiuni:

Lanterna frontala

bitmi-lanterna-frontala

Aceasta sursa de iluminare cu lampa frontala este de obicei mai compacta decat varianta de mana, ceea ce o face mai usor de utilizat in locuri inguste. O lanterna de cap ofera o iluminare periferica mai buna, deoarece fasciculul de lumina este pozitionat la nivelul ochilor. Totusi, o lampa frontala are si anumite dezavantaje: ea poate fi dificil de reglat atunci cand porti manusi sau daca ai mainile umede si reci. De asemenea, s-ar putea ca aceasta sa nu fie la fel de stralucitoare ca unele lanterne de mana, in functie de ratingul in lumeni.

Lanterna portabila

bitmi-lanterna-portabila

Lanternele de mana au LED-uri cu fascicule reglabile, care itt permit sa te concentrezi pe anumite zone. Exista o varietate de optiuni disponibile care includ mai multe moduri de iluminare adecvate diverselor tipuri de activitati. Dezavantajele lanternei portabile includ greutatea mai mare si confortul redus atunci cand aceasta sursa de iluminare este folosita pentru perioade lungi de timp.


3. Constructia unei lanterne

Calitatea constructiei unei lanterne este, de asemenea, un aspect important de luat in considerare. Materialul din care este fabricat instrumentul va determina durabilitatea acestuia si cat de bine va rezista in diferite medii. Aluminiul este adesea materialul preferat pentru lanternele portabile, deoarece permite realizarea unei carcase durabile, care este, de asemenea, usoara. Alte optiuni includ cuprul, titanul si policarbonatul (PC). Corpurile din material PC sunt mai raspandite in lanternele frontale, unde greutatea este o problema, iar un exterior mai dur nu este crucial.

Atunci cand alegi o lanterna puternica, trebuie sa ai in vedere si scopul in care intentionezi sa o utilizezi si daca modelul trebuie sa fie rezistent la apa, la conditii meteo precare sau la impact. Tine cont de:

  • evaluarile de rezistenta la apa - evaluarile IPX sunt determinate de rezistenta lanternelor la apa sub presiune, inainte de a se defecta. Prescurtarea vine de la Ingress Protection Index si variaza de la 0-IPX-8, cifrele mai mari indicand o protectie mai mare impotriva patrunderii apei;

    bitmi-evaluare-de-rezistenta-la-apa-a-lanternei
  • evaluarile de rezistenta la socuri - daca lucrezi in conditii dificile, in care pot aparea accidente, atunci ai nevoie de o lanterna profesionala cu un rating de rezistenta la soc de IK07 sau mai mare. Aceasta inseamna ca produsul a fost testat si poate rezista cu succes daca este scapat de la o inaltime de 2m pe beton;

    bitmi-evaluarea-de-rezistenta-la-socuri-a-lanternei
  • evaluarile de rezistenta la temperatura - acest aspect este important daca intentionezi sa o folosesti instrumentul in conditii meteorologice extreme. Cauta un model cu o evaluare de la -20 °C pana la +60°C daca vrei sa te bucuri de cea mai buna protectie impotriva temperaturilor scazute sau ridicate.


4. Bateriile utilizate

Unul dintre cele mai importante aspecte la care trebuie sa te gandesti atunci cand cumperi o lanterna este modul in care aceasta va fi alimentata. Exista trei optiuni principale: baterii alcaline de unica folosinta, baterii NiMH reincarcabile sau baterii litiu-Ion.

bitmi-tipuri-baterii-lanterne

Bateriile alcaline de unica folosinta sunt cea mai ieftina optiune, dar nu dureaza atat de mult ca cele reincarcabile si trebuie inlocuite frecvent. Bateriile NiMH ofera o durata de viata mai lunga decat bateriile alcaline si pot fi reincarcate de mai multe ori inainte de a fi nevoie sa fie inlocuite. Cu toate acestea, ele au nevoie de un incarcator extern pentru a functiona corect.

bitmi-incarcator-baterii-alcaline-lanterne

Baterii Li-Ion au cea mai lunga durata de viata si nu trebuie inlocuite la fel de des ca alte optiuni. De asemenea, ele pot fi reincaracte cu un cablu USB pentru un plus de confort. Desigur, in prezent, pe piata exista si lampi solare, care utilizeaza energia razelor ultraviolete pentru a functiona intr-un mod eficient si sustenabil.


5. Necesitatea unei lanterne

In final, totul se rezuma la scopul pentru care ai nevoie de o sursa de iluminare. Ti-ai propus sa pleci in drumetii si expeditii sau vrei sa fii pregatit in cazul in care te confrunti cu o pana de curent? Lucrezi pe santier si ai nevoie de un model rezistent la impact sau iti doresti o vizibilitate sporita in atelier? Indiferent care sunt nevoile tale, este important sa stabilesti scopul utilizarii si apoi sa iei in considerare factorii mentionati mai sus. Asigura-te ca tii cont de toti parametrii inainte sa iei o decizie finala de achizitie.

Speram ca acest articol te-a ajutat sa alegi modelul perfect de lanterna, potrivit bugetului si nevoilor tale. Daca ai nevoie de mai multe informatii sau de sfatul unui specialist, nu ezita sa contactezi echipa Bitmi! Iti stam intotdeauna la dispozitie cu detalii suplimentare dar si cu o gama variata de produse calitative, menite sa iti imbunatateasca procesul de lucru sau sa te ajute in diverse contexte!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!