Ghid al termometrelor digitale

Ghid al termometrelor digitale
Termometrul digital este un dispozitiv de masurare a temperaturii utilizat pe scara larga, care imbunatateste si actualizeaza semnificativ termometrele traditionale cu mercur.



Termometrul original cu mercur lichid a fost inventat in urma cu multi ani, ca urmare a progreselor stiintei clinice. Acesta a ramas in mare parte nemodificat, fiind echipamentul standard de citire a temperaturii pana in anii 1930, cand au fost dezvoltati termistorii viabili comercial.

 

APLICATII ALE TERMOMETRELOR DIGITALE


Termometrele digitale ofera citiri precise si rapide ale temperaturii in aproape orice imprejurare. Un termometru digital functioneaza impecabil in majoritatea circumstantelor in care un termometru cu mercur ar esua. Iata o serie de aplicatii in care este utila folosirea unui termometru digital:


Termometrul digital de uz medical:




Termometrul digital medical trebuie sa fie steril si usor de curatat, in functie de natura utilizarii asle. Numeroase termometre digitale medicale sunt echipate cu tipuri de sonde combinate, ceea ce le permite sa fie utilizate pentru o serie de metode de masurare a temperaturii corpului. De asemenea, sunt portabile, avand in vedere ca vor trebui mutate frecvent dintr-o locatie in alta.


Termometrul digital de uz industrial:


Echipamentele industriale sunt disponibile cu o gama larga de tipuri de sonde, inclusiv termistori si termocupluri si pot include caracteristici suplimentare, cum ar fi cronometre cu numaratoare inversa, afisaje LED, carcase cauciucate cu clasificare IP etc., in functie de cerintele acestora.



Aceste termometre sunt utilizate frecvent in medii HACCP ( Sistemul de Analiza a Riscurilor in Punctele Critice de Control, engleza Hazard analysis and critical control points), aer conditionat monitorizarea suprafetelor organice sau oxidante, productie, testarea sistemelor de incalzire si ventilatie.


Termometrul cu afisaj digital pentru scopuri stiintifice:


Aceste termometre pot fi destul de utile intr-o gama larga de teste de laborator, aplicatii de proiectare si dezvoltare, cercetare etc.



Acestea ar putea fi necesare pentru testarea sigurantei produselor, deoarece ofera masuratori rapide si ultra-precise intr-o gama larga de temperaturi. Pentru a fi utilizate in blocuri de incalzire, bai de apa si incubatoare sau pentru a fi lasate nesupravegheate pentru perioade lungi de timp cand se inregistreaza sau se colecteaza date in investigatiile clinice, aceste termometre trebuie sa aiba un grad de protectie (IP) ridicat.


Termometrul digital cu sonde alimentare:



Termometrele cu sonde alimentare trebuie sa fie fiabile si capabile sa obtina rapid citiri precise de temperatura intr-o varietate de zone de-a lungul procesului de productie sau preparare a alimentelor pentru a asigura o gatire completa si uniforma. Pentru a reduce acumularea sau transmiterea germenilor, acestea trebuie sa respecte norme sanitare si sa fie usor de curatat intre utilizari, motiv pentru care multi producatori includ optiuni de codare a culorilor. Acest tip de termometru este prevazit cu sonde ce pot fi introduse direct in mancare.

 

BENEFICIILE UTILIZARII UNUI TERMOMETRU DIGITAL


Avantajele termometrelor sunt multe, dar printre cele mai mari se numara:
  • Precizie - Tehnologia digitala imbunatateste masurarea si are ca rezultat o precizie mai mare.
  • Siguranta - Termometrul cu mercur are mai multe probleme si polueaza mai mult in comparatie cu cel digital.
  • Rapiditate - Termometrul digital ofera rezultate instantanee, ce pot fi paratajate in timp real altor persoane.
  • Durabilitate - Termometrul digital este extrem de usor de utilizat si este confectionat din materiale mai rezistente, pentru o utilizare indelungata.
 

CUM FUNCTIONEAZA UN TERMOMETRU DIGITAL


Senzorii moderni cu care este dotat un termometru digital sunt disponibili intr-o varietate de forme si dimensiuni, unul dintre cei mai populari fiind detectorii temperaturii de rezistenta (RTD). Acest tip de termometru are la baza principiul varierii rezistentei electrice a unui metal in functie de temperatura.

Alte doua tipuri de senzori utilizati in cadrul termometrelor digitale sunt:
· termocupluri
· termistori

RTD-urile sunt create cu electrozi fabricati dintr-o varietate de metale cu varf tip sonda, fiecare avand o conexiune stabila si cuantificabila fata de rezistenta la temperatura. Elementele de detectare RTD sunt in esenta subclase de termistori.
Cand se aplica o tensiune electrica intre acesti electrozi printr-o sursa de alimentare, va fi modificata rezistenta dintre metale.

Conversia curentului rezultat care curge intre electrozi intr-o citire extrem de precisa a temperaturii elementului se poate face printr-un microprocesor. Acesta poate fi apoi afisat numeric pe un monitor.

 

TIPURI DE TERMOMETRE DIGITALE


In continuare iti prezentam o lista cu modelele si configuratiile cel mai des intalnite.


Termometrele digitale pentru masini




Termometrele digitale pentru masini sunt accesorii din ce in ce mai frecvent utilizate pentru citirea temperaturilor atat interioare, cat si externe ale componentelor individuale sau zonelor din interiorul vehiculului. Acestea pot include temperatura de functionare a sistemelor de aer conditionat sau temperaturile ambientale exterioare pe vreme nefavorabila. Acestea pot fi alimentate fie de la baterie interna, fie de la priza de 12 V a masinii de pe consola centrala.


Termometrele digitale diferentiale


Dupa cum sugereaza si numele, un termometru digital diferential este un dispozitiv special conceput pentru a masura diferenta de temperatura intre doua zone, componente sau suprafete prin utilizarea simultana a doua sonde.



Acest lucru este adesea foarte util intr-o gama de aplicatii HVAC (Incalzire, Ventilatie si Aer Conditionat, in engleza Heating, Ventilation, Air conditioning) si alte aplicatii de inginerie sau industriale, cum ar fi echilibrarea radiatoarelor in sistemele de incalzire, si poate veni uneori cu diverse componente suplimentare, cum ar fi oscilatoare, amplificatoare de blocare sau calorimetre pentru o gama crescuta de functionalitati. Termometrele diferentiale sunt de obicei destinate utilizarii cu senzori cu termocuplu de tip K.


Termometrele digitale montate pe perete


Unele modele de termometre digitale sunt montate pe perete prin design, in principal pentru economisirea spatiului si usurinta citirii atunci cand sunt utilizate fara maini. Acest tip tinde sa fie mai potrivit pentru obtinerea citirilor temperaturilor mediului ambiant.



Acestea sunt adesea concepute cu cabluri mai lungi intre sonde si ecranul de afisare, pentru a permite monitorizarea temperaturii critice a lichidelor, aerului, alimentelor refrigerate si semisolidelor la distanta de modulul de citire.


Termometrele digitale fara fir (wireless)

Termometrele digitale fara fir pot fi extrem de utile atunci cand monitorizeaza si inregistreaza temperaturi precise pe zone mai mari sau intre echipe de lucru cu mai multi membri cu numeroase dispozitive de masurare a temperaturii raspandite intr-o zona mai larga.



In scopuri industriale, multe configuratii de citire a temperaturii wireless vin in configuratii modulare, cu mai multe telefoane, care sunt capabile sa comunice de la distanta intre ele pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra schimbarii temperaturii, precum si pentru a transmite date inapoi la o unitate centrala de procesare pentru o colectare rapida si convenabila a rezultatelor.

In uz casnic, termometrele digitale fara fir sau Bluetooth ofera pur si simplu un nivel suplimentar de confort si siguranta, permitand monitorizarea de la distanta a temperaturilor alimentelor, a componentelor din masina, a conditiilor meteorologice si multe altele, incluzand adesea optiunea de a trimite datele colectate inapoi la un smartphone, tableta, PC sau alt dispozitiv de vizualizare de la distanta.

Speram ca acest articol ti-a fost util pentru a aprofunda functionalitatea termometrelor digitale si pentru a determina ce tip iti poate fi util in aplicatiile tale. Pentru orice informatii sau intrebari, nu ezita sa contactezi echipa Bitmi AICI.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!