Tot ce trebuie sa stii despre sudura in puncte

Tot ce trebuie sa stii despre sudura in puncte

Ce este sudura in puncte?


Este un proces de sudura prin rezistenta. Acest proces este utilizat in principal pentru sudura a doua sau mai multe foi de metal prin aplicarea presiunii si caldurii generate de un curent electric in zona de sudare.

Functioneaza prin contactarea electrozilor din aliaj de cupru cu suprafetele metalice, prin care se aplica presiune si curent electric, caldura fiind generata prin trecerea curentului prin materiale rezistive, precum otelurile cu continut scazut de carbon.

 

Cum functioneaza?


Procesul implica aplicarea de presiune si caldura in zona de sudura folosind electrozi de cupru, care transmit un curent electric prin piesele de sudura. Materialul se topeste, fuzionand piesele impreuna, moment in care curentul este oprit, presiunea de la electrozi este mentinuta si  miezul de metal topit se solidifica pentru a forma imbinarea.
Sudura in puncte - bitmi

Caldura de sudare este generata de curentul electric, care este transferat piesei de prelucrat prin electrozi din aliaj de cupru. Cuprul este utilizat pentru electrozi, deoarece are o conductivitate termica ridicata si o rezistenta electrica scazuta in comparatie cu majoritatea celorlalte metale, asigurand generarea caldurii in piesele de prelucrat si nu in electrozi.


Procesul de sudura in puncte


Functioneaza prin furnizarea de impulsuri electrice de joasa tensiune si curent ridicat catre electrozii de sudura pentru a topi aproape instantaneu metalul in timp ce se aplica suficienta presiune pentru ca metalele sa fuzioneze.

Prima etapa in sudarea in puncte este de a plasa foile metalice sau piesele de prelucrat suprapuse. Dupa ce metalele sunt bine fixate, se efectueaza aplicarea presiunii prin forta electrodului. Aceasta presiune poate fi aplicata manual, pneumatic, prin arcuri sau hidraulic, in functie de tipul masinii.

Procesul de sudura in puncte - bitmi

A doua etapa implica aplicarea unui curent puternic in zona vizata dintre electrozi. Metalul topit se formeaza pe masura ce curentul reactioneaza cu rezistenta interna a metalului. Metalele ajung la aproximativ 2000 °C, ceea ce este peste punctul lor de fuziune. Electrozii trebuie sa aiba un punct de topire mai mare decat piesele de prelucrat. In general, se folosesc electrozi din aliaj de cupru, dar in functie de metalul sudat, electrozii pot fi fabricati si din wolfram, molibden si alte materiale.

Procesul de sudura in puncte - bitmi

Etapa finala implica racirea si solidificarea miezului de metal topit. In aceasta etapa, electrozii de sudare raman in contact cu miezul si actioneaza ca suport pe masura ce metalele se racesc si se intaresc. Procesul se incheie odata ce metalele s-au racit.

Timpii de sudare variaza de la 0,01 secunde la 0,63 secunde, in functie de grosimea metalului, dar si de forta si diametrul electrozilor .

 

Echipamente necesare pentru sudura in puncte


Echipamentul de baza utilizat in consta intr-o masina de sudura care include o sursa de alimentare, un cap de sudura si electrozi. In aplicatii mai complexe se pot utiliza roboti pentru a automatiza procesul.

Cele doua materiale care sunt sudate impreuna sunt cunoscute sub numele de piese de prelucrat si trebuie sa conduca electricitatea. Latimea pieselor de prelucrat este limitata de lungimea gatului aparatului de sudura si variaza de obicei de la 13 la 130 cm. Grosimea piesei de prelucrat poate varia de la 0,20 la 32 mm.

Echipamente necesare pentru sudura in puncte - bitmi

Electrozii utilizati in sudarea in puncte pot varia foarte mult in functie de aplicatii. Electrozii de tip radial sunt utilizati pentru aplicatii cu caldura ridicata, electrozi cu varf trunchiat pentru presiune mare, electrozi excentrici pentru colturi, etc.

 

Aparatul de sudura in puncte


Sudorul prin puncte consta intr-o sursa de alimentare, o unitate de stocare a energiei, un comutator, un transformator si electrozii.

Aparatul de sudura in puncte - bitmi
- Elementul de stocare a energiei permite sudorului sa livreze niveluri ridicate de putere instantaneu. Daca cerintele de putere nu sunt mari, atunci elementul de stocare a energiei nu este necesar.
- Comutatorul face ca energia stocata sa fie transportata in transformatorul de sudare.
- Transformatorul scade tensiunea si creste curentul. O caracteristica importanta a transformatorului este ca reduce nivelul de curent pe care trebuie sa-l suporte comutatorul.
- Electrozii de sudare fac parte din circuitul secundar al transformatorului.
- Exista, de asemenea, o cutie de control care gestioneaza comutatorul si poate monitoriza tensiunea sau curentul electrodului. Masinile de sunt de obicei racite cu apa, deoarece pentru o fractiune de secunda se genereaza caldura foarte mare. Electrozii au pasaje pentru racirea cu apa pentru a scadea temperatura si a preveni uzura excesiva.

 

Aplicatii


Sudarea prin puncte este utilizata de obicei la sudarea anumitor tipuri de tabla, plasa de sarma sudata sau plasa de sarma.

Sudura in puncte are aplicatii in diverse industrii, in principal cea a confectionarii de automobile. Printre alte exemple se numara industriile aerospatiala, feroviara, de electronice,  confectionarea mobilierului metalic,  si  in domeniul constructiilor.


O alta aplicatie frecvent practicata este  reprezentata de confectionarea acumulatorilor prin sudura in puncte cu platbanda de nichel a bateriilor nichel-cadmiu/ nichel-hidrura de metal /Li-Ion pentru a confectiona acumulatori. Celulele sunt unite prin sudura platbenzii la bornele bateriilor. Sudarea prin puncte impiedica bateria sa se incalzeasca prea mult, asa cum s-ar putea intampla daca s-ar face lipirea conventionala.

Confectionarea acumulatorilor prin sudura in puncte - bitmi

Acum ca ai descoperit ABC-ul sudurii in puncte te poti pune pe treaba. Arunca un ochi peste catalogul Bitmi pentru a explora aparatele de sudura in puncte disponibile. Contacteaza echipa Bitmi cu incredere pentru asistenta si orice informatii necesare in alegerea sudorului potrivit aplicatiilor tale. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!