Tot ce trebuie sa stii despre clestii autoblocanti

Tot ce trebuie sa stii despre clestii autoblocanti

Clestii sunt unelte de mana folosite pentru a prinde lucrurile si uneori pentru a taia diverse tipuri de cabluri. Ele functioneaza ca niste simple parghii cu un punct de sprijin in mijloc. Punctul de sprijin, sau articulatia, creste forta pe care o exerciti asupra manerelor si o indreapta catre falcile de la celalalt capat. Exista trei categorii de baza de clesti: blocanti, reglabili si nereglabili. Clestii de blocare iti permit sa strangi falcile instrumentului pe orice lucru la care lucrezi, astfel incat sa nu alunece in timp ce il tragi sau il rotesti. Clestii cu menghina se incadreaza in categoria clesti autoblocanti.



Clestii cu menghina au fost inventati pentru prima data de un fierar danez pe nume William Petersen. Petersen si-a dat seama ca munca lui ar fi mai usoara daca ar avea o modalitate de a tine piesele la care lucra fara a recurge la o menghina traditionala. El a brevetat prima sa pereche de cleste autoblocant in 1921.




Clestii de blocare sunt disponibili cu multe diferite tipuri de falci, cum ar fi clesti cu varf ascutit, cleste cu varf cheie, cleste de strangere si diferite forme pentru fixarea pieselor metalice pentru sudare. De asemenea, vin in multe dimensiuni.


Mecanism de functionare


Clestii de blocare raman prinsi de un obiect fara a necesita presiune continua asupra manerelor, pe baza principiului de supra-centrare. Dupa ce a fost reglat corespunzator cu un surub filetat, clestii sunt actionati prin actiunea camei. In procesul de a fi inchis pe un obiect, mecanismul trece printr-un punct de strangere maxima si pe masura ce parghiile manerului sunt inchise mai mult, falcile se elibereaza usor. Aceasta inseamna ca pentru a deschide falcile trebuie stranse, mentinand astfel presiunea de strangere. Flexibilitatea inerenta a clestilor mentine o presiune a arcului pe falci, astfel incat manerul trebuie sa fie tras deschis pentru a elibera presiunea de prindere. In multe versiuni moderne, o parghie interioara suplimentara ajuta la eliberare.

      


Mod de utilizare


Surubul este folosit pentru a seta falcile la o dimensiune putin mai mica decat cea care trebuie prinsa. Falcile sunt apoi inchise pe obiectul prins.

Datorita actiunii parghiei, falcile se misca usor, dar cu multa forta. Clestii autoblocanti au patru avantaje:

  • Actiunea parghiei lor este mai puternica decat cea a clestelui obisnuit, astfel incat pot aplica mult mai multa forta;

  • Chiar daca pot aplica mai multa forta, o fac intr-un mod foarte controlat; acest lucru se datoreaza faptului ca falcile nu se vor inchide niciodata dincolo de punctul de referinta;

  •  Punctul de inchidere si odata cu el forta care se aplica asupra obiectului prins poate fi controlat fin;

  • Cand sunt inchise, raman inchise singure pana la eliberarea manuala, in multe versiuni moderne folosind o parghie suplimentara pe manerul inferior.

Pentru a bloca clestele cu menghina pe un obiect, mai intai apuca-l cu clestele si regleaza falcile rotind surubul de la capatul manerului. Cand strangi manerele, falcile se blocheaza in pozitie. Clestii de blocare cu falci curbate sunt cei mai buni pentru slabirea piulitelor si suruburilor intepenite si pentru toate tipurile de dezasambkare. Clestii autoblocanti cu nas lung va permit sa fixati obiecte mici, cum ar fi capse, cuie, stifturi si suruburi defecte, pentru a le scoate de oriunde sunt blocate.



O utilizare frecventa ar fi mentinerea pieselor metalice pe loc pentru sudare. Alte utilizari includ: tinerea unei piulite sau unor suruburi care au fost „rotunjite”, ajuta la scoaterea cuielor, tinerea tevilor fara a le strange si actionarea ca parghii sau butoane de inlocuire temporara pentru echipamente si masini. De mentionat este sa ai grija cu ele, intrucat sunt atat de puternice, poti deteriora sau rupe accidental obiectul apucat.

Cand ne decumentam legat cele mai bune produse cu care sa ne extindem catalogul, am dat peste un articol din New York Times. Acestia au evaluat o serie de clesti de prindere, iar pe locul intai au fost nominalizate modelele de la Grip-on. Iata ce au avut de spus:

” Clestii Grip-On 111-10 sunt unici prin combinatia lor de finete si rezistenta. Fara indoiala, beneficiul instrumentului este usurinta mecanismului de deblocare. Parghia de eliberare este amplasata in manerul inferior si se extinde usor de la capatul din spate. Pentru a desprinde falcile, parghia trebuie trasa spre manerul superior. Chiar si atunci cand falcile sunt blocate extrem de strans, este posibil sa faceti acest lucru cu un singur deget. La eliberare, falcile se deschid doar cu un sunet neted, discret. Comparativ cu aproape toti ceilalti clesti testati, care emiteau diverse zgomote, la acest model nu a fost cazul.

Data fiind finetea mecanismului de deblocare, nu este surprinzator ca intregul instrument are o calitate exceptionala de constructie. Pe toti ceilalti clesti, falca inferioara se poate misca inainte si inapoi, dar la Grip-Ons tolerantele sunt atat de perfecte incat nu exista deloc miscare.

Falcile modelelor de la Grip-On sunt lungi si capabile de apucare maxima de aproximativ 5 cm. Dintii de prindere sunt adanci si agresivi. Le-am incercat pe o varietate de suruburi si tevi, iar odata ce acest instrument este blocat, nu se clinteste deloc.

Grip-On sunt cu siguranta pe partea mai inalta a scalei de pret, dar suntem convinsi ca finetea mecanismului de deblocare, combinata cu calitatea generala a instrumentului, justifica intru totul costul. Dupa ce am folosit modelele Grip-On, majoritatea celorlalti clesti cu menghina s-au simtit neplacuti si ieftini.”

Speram ca aceste cateva paragrafe au fost suficient de convingatoare pentru a-ti starni curozitatea sa arunci un ochi peste noile „jucarii” pe care le-am adus in portofoliul nostru. Daca ai intrebari sau nelamuriri, nu ezita sa contactatezi oricand echipa Bitmi.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!