Daca nu ai cumparat niciodata o scula electrica procesul de alegere a uneltei potrivite poate fi anevoios.
De unde stii de ce ai nevoie? De ce aceste instrumente arata atat de asemanator, dar atat de diferit?
Din fericire, suntem aici pentru a te ajuta. Citeste mai departe pentru a afla mai multe despre specificatiile la care trebuie sa fii atent atunci cand cumperi scule electrice.
Ce sunt sculele electrice?
O scula electrica este o unealta care functioneaza printr-o sursa de energie adaugata si alte mijloace decat munca exclusiv manuala, necesara atunci cand utilizezi sculele manuale.
Uneltele electrice folosesc un motor electric pentru a alimenta actiunea mecanica a acestora. Ele sunt foarte utile in constructii si prelucrarea lemnului pentru taierea, modelarea si finisarea suprafetelor materialelor, precum metalul, piatra sau lemnul.
Sculele electrice cu fir vs. fara fir: care este mai buna?
Sculele electrice cu fir pot converti energia electrica furnizata prin priza de 220V intr-una sau mai multe forme de energie mecanica. Cel mai bun lucru al uneltelor cu fir este ca sunt conectate la o sursa de alimentare continua, astfel incat sa nu ramana niciodata fara energie. Ele vor fi aproape intotdeauna capabile sa ofere un cuplu mai mare decat o unealta fara fir care indeplineste aceeasi functie.
Pe de alta parte, o scula electrica fara fir foloseste baterii reincarcabile. Aproape fiecare unealta electrica de pe piata vine in prezent cu o baterie litiu-ion. Aceste baterii pot retine multa putere care nu se diminueaza in timp daca bateria este intretinuta corespunzator. Deoarece nu are cablu si nu trebuie sa te bazezi pe o sursa de alimentare secundara, o unealta fara fir ofera o mai mare flexibilitate si portabilitate. Cand lucrezi la mai multe proiecte sau in spatii inguste, sculele fara fir it permit sa manevrezi si sa te deplasezi liber, fara pericolul de a te impiedica sau de a incurca un cablu.
Ambele au avantajele si dezavantajele lor, in functie de ceea ce ai nevoie si care este cea mai potrivita pentru spatiul tau de lucru.
GHID DE CUMPARARE A SCULELOR ELECTRICE
Daca te gandesti sa cumperi unelte electrice pentru spatiul tau de lucru sau ca un cadou, ar trebui sa stii despre diferite scule electrice pentru a o alege pe cea potrivita pentru tine.
Tipuri de scule electrice:
1. Bormasina cu fir
Utilizare: O bormasinad cu fir este folosita pentru a da gauri in metal, plastic, lemn, caramida, piatra, beton, sticla si placi. Sunt disponibile diferite tipuri si lungimi de burghie, in functie de materialul care este gaurit: burghiu HSS (Otel calit) pentru metal, burghiu cu cap drept pentru lemn si burghiu pentru zidarie / beton.
Cum functioneaza: Burghiul este tinut intr-un dispozitiv de prindere la capatul arborelui de foraj numit mandrina. Unele masini de gaurit vin cu mandrine fara cheie, ce pot fi stranse manual, altele sunt echipate cu mandrine care trebuie stranse cu o cheie. Acest lucru permite ca burghiul sa fie strans mai sigur, iar burghiele mari sunt mai putin probabil sa alunece, dar mandrinele cu strangere manuala fara cheie sunt mai convenabile. Majoritatea modelelor au o mandrina de 13 mm care poate cuprinde burghie de pana la acest diametru, dar sunt disponibile si mandrine de 16 mm. Puterea bormasinilor variaza de la aproximativ 500 pana la 800W. 650 pana la 700W ofera o putere adecvata pentru majoritatea lucrarilor.
Ce trebuie sa ai in vedere: Bormasinile pot avea o setare de viteza fixa, 2 setari de viteza sau viteza variabila, in functie de cat de tare apesi declansatorul. Viteza variabila este cea mai convenabila, deoarece permite ca o gaura sa fie inceputa mai usor fara ca burghiul sa se miste peste tot.
2. Bormasina fara fir
Utilizare: Aceasta unealta poate fi folosita pentru a da gauri in metal, plastic, lemn, zidarie si poate fi folosita si ca surubelnita electrica. Bormasina cu acumulator, ca orice alta unealta electrica fara fir, ofera confortul de a nu avea un cablu de alimentare. Aceasta inseamna ca nu exista cabluri de care sa te poti impiedica . De asemenea, ofera avantajul de a putea fi folosita si in locuri incomode, pe scari si pe acoperisuri, fara inconvenientul ca firul de alimentare sa se prinda in orice. Un alt avantaj este ca o bormasina cu acumulator este mai bine echilibrata si mai usor de utilizat cu o singura mana, in special pentru insurubat.
Cum functioneaza: Bormasinile au de obicei fie o mandrina de strangere manuala de 10 mm, fie de 13 mm. Ele sunt disponibile cu tensiuni ale bateriei de la 10,8 la 36V. O tensiune mai mare inseamna mai multa putere si un cuplu mai mare pentru efectuarea unor gauri cu diametru mai mare.
Masina de insurubat cu impact
Acestea sunt utilizate in principal pentru a insuruba suruburi de grosime mare in lemn mai dur, mai rapid decat ar fi capabil sa o faca o bormasina fara fir standard. Bormasinile cu impact au mai degraba o priza hexagonala decat o mandrina standard, iar aceasta accepta burghie de suruburi/extensoare de burghie pentru impact sau burghie cu tija hexagonala (evaluate adecvat pentru a rezista la cuplul de impact). In timp ce o bormasina cu acumulator are in mod obisnuit un cuplu nominal de 60 Nm pana la 90 Nm, o masina de insurubat cu impact va avea pana la trei ori acest cuplu.
3. Bormasina cu percutie SDS
Utilizare: Acronimul SDS provine din germanul ”steck, dreh, sitz”, adica „insereaza, rasuceste, potriveste”, iar sistemul a fost dezvoltat de Bosch la mijlocul anilor ’70.
Cum functioneaza: Masinile de insurubat si dat gauri SDS au mai multe avantaje. In primul rand, scoaterea si introducerea burghiului este facila. Tija burghiului este pur si simplu impinsa in mandrina si un mecanism cu arc se blocheaza in fantele din tija, tinandu-l pe loc. Al doilea avantaj este dat de penele care aluneca in canelurile din tija, impiedicand alunecarea si rotirea burghiului in mandrina, ceea ce se poate intampla cu o mandrina conventionala daca nu este stransa adecvat.
Ce trebuie sa ai in vedere: Bormasinile SDS pot fi setate numai in modul rotatie, pentru alte materiale decat cele de zidarie, sau in modul rotatie si ciocan pentru gaurirea betonului. Aceste bormasini variaza in putere de la aproximativ 500 la 1500W, dar sunt de obicei proiectate pentru a avea o viteza relativ mica si un cuplu ridicat. Adesea (dar nu intotdeauna) este incorporat un sistem mecanic sau electronic de limitare a cuplului care permite mandrina sa alunece atunci cand bitul se blocheaza.
4. Fierastrau pendular
Utilizare: Fierastraele pendulare pot fi folosite pentru a taia lemn, metal, plastic si alte materiale. Sunt disponibile diferite tipuri de lame pentru a se potrivi cu materialul taiat. Deoarece lamele folosite sunt subtiri si inguste, acest lucru permite ca profile curbe, cum ar fi cercuri, sa fie taiate in material de tabla. Fierastraul pendular este in mod normal utilizat pentru taierea lemnului cu o grosime de pana la aproximativ 40 mm.
Ce trebuie sa ai in vedere: Viteza variabila a declansatorului este o caracteristica utila a unui fierastrau pendular atunci cand incepi sau termini o taietura. In timp ce un fierastrau pendular da rezultate destul de bune cu cherestea subtire, rezultatul poate fi variabil daca trebuie sa tai lucruri mai groase.
5. Fierastrau circular
Utilizare: Un fierastrau circular este un fierastrau de mare putere (1000W pana la 1800W) cu o lama cu un diametru de 184 mm sau mai mare, capabil sa taie rapid lemn de pana la 90 mm in grosime si este o unealta electrica esentiala pentru taierea foilor de cherestea. Un ferastrau circular va oferi o taietura mai „patrata” decat un fierastrau pendular, deoarece lama este mai rigida. Dintii mari de pe lama fac, de asemenea, taierea scandurilor mult mai rapida decat cu unul pendular, care este mai potrivit pentru taieturi scurte sau taieturi curbate in material mai subtire. Lamele care au un numar relativ mic de dinti ofera o taiere rapida, dar mai grosolana. Lamele care au un numar mai mare de dinti mai mici taie mai lent, dar au ca rezultat o taietura mai fina.
6. Fierastrau tip sabie
Utilizare: Un fierastrau tip sabie este un instrument util pentru taierea lemnului, a plasticului si a metalului. Unealta este similara cu un fierastrau pendular, dar de obicei are o putere mai mare, iar lamele sunt mai lungi, pana la 200 mm. Este util pentru taierea lungimii de cherestea in situ si la nivel de suprafete, scanduri, tevi din plastic si bare metalice.
Ce trebuie sa ai in vedere: Atunci cand cumperi un fierastrau cu piston, sa nu alegi o scula cu o putere mai mica de 800W, deoarece masina va avea probleme atunci cand vei taia sectiuni mai groase de cherestea. Viteza variabila este de asemenea o caracteristica importanta.
7. Slefuitor
Utilizare: Slefuitoarele sunt folosite pentru netezirea lemnului, indepartarea vopselei si slefuirea metalului. Exista doua tipuri principale: slefuitoare cu banda si slefuitoare orbitale.
Slefuitor cu banda: Acesta are o curea de smirghel cu bucla continua, care este antrenata de motor. Curelele sunt inlocuibile si sunt disponibile in diferite marimi de granulatie, grosiere pentru slefuirea initiala si fine pentru finisare. Slefuitoarele cu banda indeparteaza materialul rapid, deoarece cureaua rotativa tinde sa arunce rumegusul si nu se infunda, spre deosebire de slefuitorul orbital, cu toate acestea, este dificil sa il folosesti pentru colturi din cauza rolelor curbate. Cureaua are in mod normal 50, 75 sau 100 mm latime.
Slefuitorul orbital: Aceasta foloseste foi de smirghel, iar foile sunt conduse intr-un fel de miscare circulara atunci cand slefuitorul este aplicat pe suprafata. Un slefuitor orbital poate slefui chiar si in colturi datorita formei dreptunghiulare a curelei.
8. Fierastrau cu mitra
Utilizare: Un fierastrau cu mitra este folosit pentru taierea pe lungimie de cherestea de pana la 225x47 mm. Practic este ca un fierastrau circular, dar lama are un diametru mai mare de 200 sau 250 mm, iar capul/bratul de taiere care poarta panza de fierastrau si motorul este articulat in spate, permitand fierastraului sa fie coborat pe o lungime de lemn de taiat. Aceasta produce o taietura patrata precisa la 90 de grade sau poata face taieturi cu ongleu (in unghi si mai mic de 90).
Ce trebuie sa ai in vedere: Nu utilizati niciodata o lama tocita intr-un ferastrau circular sau un ferastrau cu mitra. Lamele tocite se pot prinde in lemn, ceea ce poate provoca un accident.
9. Polizor unghiular
Utilizare: Un polizor unghiular este un instrument important pentru taierea metalului, plasticului, placilor de acoperis si zidariei (piatra, caramizi, beton). Il poti folosi si pentru a macina aceste materiale.
Cum functioneaza: Unealta foloseste un disc rotit la turatie mare pentru a efectua actiunea de taiere. Pentru taierea metalului se folosesc discuri consumabile din material abraziv. Pentru a taia piatra, betonul si placile, se pot folosi fie discuri abrazive, fie diamantate.
Ce trebuie sa ai in vedere: sunt disponibile mai multe accesorii pentru polizoare unghiulare, inclusiv placute de slefuit si perii de sarma, care pot fi folosite pentru indepartarea ruginii si a vopselei.
10. Unelte multifunctionale (Dremel)
Utilizare: Denumite generic „unelte multifunctionale”, dar cunoscute mai frecvent sub denumirea de „Dremeluri” (chiar daca si alte companii le produc), aceste unelte sunt echivalentul pentru bricolaj cu putere redusa al masinilor de slefuit. Masinile de slefuit sunt folosite de producatorii de scule din industrie pentru modelarea matritelor utilizate in fabrici pentru procesele metalice, cum ar fi turnarea si presarea. Cu o unealta rotativa poti slefui, sculpta, taia, cresta, freza, scobi, grava, ascuti si debavura (inlaturarea marginilor de material).
Cum functioneaza: Au un motor electric care functioneaza la viteza foarte mare, de pana la 35.000 rpm, si acesta invarte o clema de tip mandrina care tine atasamente de diferite dimensiuni. Aceste atasamente pot tine o varietate de tipuri de accesorii. (citeste AICI articol dedicat uneltelor multifunctionale)
Avantajele folosirii sculelor electrice:
- Ele ajuta la obtinerea unor rezultate mai precise intr-un timp mai scurt.
- Ele pot indeplini sarcini dificile sau imposibil de realizat manual.
- Sculele electrice pot produce un grad ridicat de putere, ceea ce inseamna ca pot face sarcina mai rapid si cu mai putin efort. Acestea permit utilizatorului sa economiseasca timp si energie.
- Uneltele electrice fac munca mai accesibila si pot accelera lucrul cu materiale din lemn, metal si fibra de sticla.
Sper ca ti-a fost util acest articol iar acum te poti apuca de proiectele tale cu alta energie. Arunca o privire in catalogul nostru de scule electrice si nu ezita sa contactezi echipa Bitmi pentru orice intrebari pe care le ai atunci cand vrei sa alegi cea mai potrivita unealta pentru nevoile tale.