Tipuri de clesti esentiali in trusa unui electrician

Tipuri de clesti esentiali in trusa unui electrician

Lucrarile electrice nu pot fi efectuate fara uneltele potrivite. De-a lungul anilor, pe masura ce instrumentele de baza au fost imbunatatite, au fost dezvoltate noi scule specializate. Astfel, alegerea uneltelor indispensabile unui electrician iscusit poate crea dileme.

Totusi, exista o scurta lista de instrumente ”must have”, de care orice electrician are nevoie, indiferent de tipul de lucrari electrice pe care le executa.

Fie ca achizitionati unelte pentru prima data, fie ca le inlocuiti pe cele favorite, uzate dupa o indelunga utilizare, aceasta selectie de unelte poate ajuta orice electrican sa lucreze mai inteligent si mai eficient.

In categoria de scule esentiale se numara clestii. Acestia sunt utilizati cel mai frecvent, in diverse etape din realizarea cu succes a unei lucrari electrice.


Cleste pentru taiat cabluri electrice


Clestii pentru taierea cablurilor sunt un element de baza in trusa de instrumente a fiecarui electrician. Aceste unelte versatile au lame de otel si sectioneaza cu usurinta cablurile, pentru a le aduce la lungimea dorita. Diferite modele permit taieturi de diferite tipuri, de la modele drepte multifunctionale, pana la cele realizate special pentru taierea la nivel sau taierea diagonala.
Ele ofera, de asemenea, o modalitate utila de a indeparta rapid izolatia inainte de procesul de sertizare si operatiuni similare.

Cautati modele cu maner ergonomic pentru o utilizare cat mai facila si incercati sa evitati aplicarea acestuia pe materiale prea dure, pentru care acesta nu este prevazut.

 

Cleste pentru dezizolare


La instalatiile electrice se utilizeaza diverse tipuri de cabluri, care in unele cazuri necesita dezizolare. Clestii pentru dezizolare au functia de a indeparta invelisul exterior al cablurilor. Odata ce invelisul de protectie este indepartat, firul este gata pentru ca un conector sa fie sertizat in pozitie, cu ajutorul clestilor pentru sertizare.

 

Cleste pentru sertizare pini/mufe

 

Acest dispozitiv este folosit pentru a realiza conexiuni electrice nesudate, in conformitate cu standardele de electricitate, conferind o forma speciala ce permie fixarea dintre cabluri si conectori. Clestele poate fi folosit la sertizarea pinilor de capat neizolati si semi-izolati, cu sectiune cuprinsa intre 0.08 - 16 mm².

In timp ce majoritatea clestilor de sertizare sunt echipati cu un taietor de cabluri, electricianul profesionist tipic va folosi o pereche separata de clesti pentru a taia firul. Acest lucru se face pentru a proteja clestii de solicitarile frecventre provocate de presiunea de taiere, care ar putea cauza deformarea falcilor celstilor. Orice distorsiune a alinierii capului clestelui poate duce la o sertizare de proasta calitate atunci cand atasati pini/mufe.

La Bitmi vei gasi mereu scule si unelte testate, asa ca iti prezentam mai jos un review pentru un tip de cleste sertizare pini:

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!