Telemetrele cu laser – Cum functioneaza? Cum il alegi pe cel potrivit?

Telemetrele cu laser – Cum functioneaza? Cum il alegi pe cel potrivit?

Telemetrele sunt instrumente de masura indispensabile, care sunt utile in timpul lucrarilor de constructii, renovari, finisaje, in domeniul militar, silvic, sport, industria energetica, vanatoare, agricultura si oriunde altundeva unde sunt necesare masuratori rapide si precise ale distantei, unghiului sau pantei. Cum functioneaza acest dispozitiv si cum poti alege telemetrul laser potrivit?
 

CUM FUNCTIONEAZA TELEMETRELE CU LASER ?
 

Telemetrele laser emit impulsuri electromagnetice in fascicule laser prin intermediul sistemelor optoelectronice. Raza laser este reflectata de suprafata tintei si revine la telemetru. Apoi, sistemele telemetrului proceseaza fasciculul pentru a masura distanta. Sistemul dispozitivului masoara distanta analizand timpul de calatorie in doua planuri pe baza intarzierii de faza a undei electromagnetice emise si reflectate. Aceasta metoda de masurare este utilizata in telemetrele laser bazate pe diferenta de faza .



O alta metoda de masurare a distantei ce utilizeaza laserul este masurarea directa a timpului de calatorie al pulsului de la telemetru la tinta si invers. Aceasta metoda este utilizata in telemetrele laser cu impulsuri . Exista si telemetre cu laser care efectueaza masuratori interferometrice ale distantei. Aceasta este, fara indoiala, cea mai precisa si mai rapida metoda de masurare a distantei, dar telemetrele interferometrice sunt scumpe si susceptibile la deteriorare. Acest lucru ii face sa nu fie de incredere in domeniu.

 

CARE SUNT BENEFICIILE UTILIZARII TELEMETRELOR LASER?
 

In comparatie cu omologii lor optici si cu ultrasunete, telemetrele laser sunt instrumentele de masura cele mai functionale si avansate din punct de vedere tehnologic.

Principalul lor avantaj, pe langa masuratorile extrem de precise (+/- 1-5 mm pe km), este faptul ca pot fi folosite de o singura persoana. Telemetrele optice, utilizate pentru a efectua masuratori precise ale distantelor pe santierele de constructii si in zone mari deschise, necesita implicarea simultana a cel putin doua persoane. Astfel, utilizarea unui telemetru laser permite reducerea necesitatii unui personal numeros si accelereaza semnificativ procedeul de masurare.



Telemetrul cu laser este, de asemenea, mai putin susceptibil la erori de masura cauzate de pozitionarea incorecta a instrumentului si alte erori ale operatorului.

In plus, cele mai multe telemetre laser profesionale sunt echipate cu optiunea de auto-aliniere, functie de calibrare automata si ofera posibilitatea de a efectua masuratori pe baza ecuatiei lui Pitagora.

Aceste instrumente permit, de asemenea, executarea masuratorilor continue, intarzierea masuratorilor, determinarea sumei/diferentei unei suprafete, precum si masurarea volumului.

 

CUM POTI MASURA DISTANTA?


Masuratorile de baza ale distantelor cu instrumente laser sunt extrem de rapide si usoare. Tot ce trebuie sa faci este sa porniesti dispozitivul, sa pui punctul laser pe o suprafata si sa incepi masurarea. Majoritatea telemetrelor au o memorie interna care stocheaza pana la 100 de masuratori.

Caracteristica de masurare continua este deosebit de interesanta, deoarece iti permite sa determini cele mai mari si cele mai mici valori si apoi sa compari diferenta intr-un singur ciclu de masurare. Dispozitivul permite si masuratori precise ale incaperii. Dupa ce selectezi optiunea potrivita din meniu, masori lungimea unei suprafete si apoi faci o masuratoare perpendiculara. Pentru a masura volumul cubic, trebuie sa masuri lungimea, latimea si inaltimea unei incaperi.

Telemetrele profesionale permit masuratori prin implementarea de functii matematice. Aceasta functie se bazeaza pe algoritmul ecuatiei lui Pitagora. Ajuta operatorul sa masoare si inaltimea obiectului, folosind doua puncte de masura ca referinta. Aceasta este o functie extrem de utila care it permite sa masori inaltimea unui obiect pur si simplu deplasand punctul laser in partea de sus si de jos a acelui obiect.



Atentie! Cand efectuezi masuratori spatiale cu telemetrul laser, trebuie sa nu uiti ca razele laser sunt periculoase pentru ochiul uman. De aceea trebuie sa te asiguri ca nimeni din apropiere nu este in pericol inainte de a indrepta raza laser catre un obiect. In plus, telemetrul laser trebuie intretinut in mod regulat – mai ales daca sunt folosite in conditii meteorologice nefavorabile.

 

CE TELEMETRU SA ALEGI?
 

Instrumentele pentru telemetrie laser disponibile pe piata sunt diverse si foarte diferite unele de altele. Cu toate acestea, exista cateva atribute cheie carora trebuie sa le acorzi atentie atunci cand alegi un dispozitiv de masura profesional.



Designul si parametrii tehnici ai unui dispozitiv ar trebui sa se potriveasca industriei, tipului de masuratori, terenului si conditiilor meteorologice in care va fi utilizat. Este nevoie de un telemetru specific pentru masuratorile de pe santierelor de constructii sau a instalatiilor si unul complet diferit pentru masuratori pe distante lungi in agricultura, silvicultura sau industria energetica. Iata atributele asupra carora ar trebui sa acorzi o atentie deosebita:


· Interval de operare

Raza de operare este un parametru cheie al fiecarui telemetru laser. Majoritatea dispozitivelor pentru constructii ofera o raza efectiva de 40-80 de metri. Modelele mai avansate permit executarea de masuratori de la o distanta de pana la 120 de metri. Telemetrul laser cu raza lunga de actiune ofera o raza de actiune si mai impresionanta de aproximativ 1500 de metri.

· Precizia masuratorilor

Raza de operare a unui telemetru cu laser este importanta, dar precizia lui de masurare este la fel de cruciala. Majoritatea telemetrelor de distanta scurta si medie efectueaza masuratori cu o toleranta de 5 mm. Cu toate acestea, cele mai avansate dispozitive de telemetrie laser asigura masuratori extrem de precise cu o toleranta de 1–2 mm.

· Diametrul punctului laser

Diametrul unui punct laser depinde de distanta pana la obiectiv si tipul obiectului masurat. De exemplu, punctul laser va fi mult mai putin vizibil pe tencuiala uda decat pe un zid vechi de caramida sau pe un strat de beton. De obicei, punctele laser ale telemetrului laser au un diametru de 6–60 mm. Se recomanda utilizarea ochelarilor speciali cu contrast ridicat in timpul masuratorilor care necesita observarea prelungita a punctului laser.

· Unitatea minima afisata

Acest parametru afecteaza direct precizia unui dispozitiv de masura. Cu cat este mai mica unitatea minima afisata, cu atat este mai mare precizia masurarii. Cele mai precise aparate de telemetrie afiseaza rezultatele masuratorilor la o rezolutie de 0,1 mm.

· Grad de protectie IP

Durabilitatea si rezistenta la apa si praf ale unui telemetru sunt de o importanta cruciala atunci cand il utilizezi pe teren. Pentru lucrari de constructii, este o idee buna sa alegi un produs cu rating IP corect. Acest lucru va reduce riscul de deteriorare a dispozitivului in timpul transportului si in timpul efectuarii masuratorilor in medii foarte solicitante sau umede, precum si in timpul precipitatiilor. Telemetrul profesionale cu laser de cea mai inalta calitate au un rating IP54 sau mai mare.

Acum ca ai aprofundat atat modul de functionare, cat si ce parametri trebuie sa urmaresti in alegerea unui dispozitiv de telemetrie potrivit proiectelor tale, te poti pune pe treaba. Arunca o privire in catalogul Bitmi pentru a explora varietatea de telemetre cu laser pe care ti le punem la dispozitie. Apeleaza oricand cu incredere echipa Bitmi pentru orice informatii si asistenta in alegerea produselor ideale pentru executarea planurilor tale.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!