Proiect educational Arduino – Calculator DIY cu functii de baza

Proiect educational Arduino – Calculator DIY cu functii de baza

Salutare, pasionat de electronica! Eu sunt Oana de la Bitmi.ro si ma bucur sa-ti prezint un nou proiect interesant. Astazi iti voi arata cum poti construi propriul calculator DIY, cu care vei putea efectua operatii matematice precum adunare, scadere, inmultire si impartire. Este un proiect simplu si captivant, perfect pentru a-ti exersa abilitatile in electronica si programare, dar si pentru a te distra explorand lumea Arduino!

Ecranul LCD1602 cu modul I2C

Ecranul LCD1602 este perfect pentru proiecte de acest tip, avand o interfata clara si usor de integrat. Modulul I2C simplifica semnificativ conexiunile, reducand numarul de fire necesare. Pe acest ecran sunt afisate atat operatiile introduse, cat si rezultatele, oferind utilizatorului o experienta vizuala placuta si intuitiva.
 

Tastatura matriceala 4x4

Tastatura matriciala 4x4 joaca un rol esential in acest proiect, fiind interfata principala prin care poti introduce date si comenzi. Aceasta tastatura, organizata intr-o matrice cu 4 randuri si 4 coloane, permite o conectare eficienta la microcontroler, fiecare tasta fiind identificata prin coordonatele sale unice. Tastele numerice (0-9) sunt folosite pentru introducerea cifrelor, iar tastele A, B, C si D servesc pentru selectarea operatiilor matematice de baza: adunare, scadere, inmultire si impartire. Tasta # finalizeaza operatia si afiseaza rezultatul, in timp ce * reseteaza toate datele introduse, pregatind dispozitivul pentru un nou calcul. Configurarea acestei tastaturi prin biblioteca Keypad.h este simpla si eficienta, oferindu-ti posibilitatea de a te concentra mai mult pe utilizare si mai putin pe complexitatea tehnica. Este o componenta usor de folosit si extrem de versatila, care transforma proiectul intr-o experienta interactiva si educativa.
 

Componente necesare

1 x Placa de dezvoltare compatibila Arduino Uno
1 x Tastatura matriceala 4x4 Keypad
1 x Ecran LCD1602 cu modul I2C/IIC
1 x Baterie alcalina Varta 9V
1 x Conector baterie 9V cu mufa 5.5 x 2.1 mm
4 fire tata - mama
8 fire tata - tata

Schema de conectare


 

Exemplu cod

Pentru a descarca codul sursa necesar acestui proiect, clic AICI.

Dupa ce ai realizat circuitul, e timpul sa introduci codul furnizat mai jos! Conecteaza placa de dezvoltare compatibila Arduino Uno la computer folosind portul USB. Apoi, mergi la meniul Tools si selecteaza tipul de placa si portul serial pe care il folosesti (optiunile Board si Port). 

Pentru a descarca biblioteca LiquidCrystal_I2C, clic AICI si pentru a descarca biblioteca Keypad, clic AICI . Acum trebuie sa adaugi bibliotecile in mediul de dezvoltare Arduino IDE, deschide Arduino IDE si din meniul Sketch acceseaza Include Library si apoi selecteaza Add .zip Library. Aici va trebui sa gasesti si sa selectezi fisierele .zip ale bibliotecilor. Dupa ce ai deschis fisierele .zip si cand procesul de instalare s-a terminat cu succes, va aparea un mesaj in partea de jos a ferestre care iti va confirma ca fisierele au fost adaugate.   

Pentru a incarca codul pe placa, apasa butonul Upload (simbolul cu sageata spre dreapta). In partea de jos a ferestrei, vei putea urmari mesajele de stare: Compiling Sketch, Uploading si Done. Odata ce incarcarea s-a finalizat cu succes, placa Arduino va incepe sa ruleze codul pe care l-ai incarcat.



Cum functioneaza acest proiect?

Proiectul functioneaza ca un calculator electronic simplu, cu care poti efectua operatii de baza precum adunare, scadere, inmultire si impartire. Totul incepe prin introducerea numerelor de pe tastatura matriciala 4x4, care este configurata pentru a recunoaste fiecare apasare de tasta. De exemplu, daca vrei sa aduni 25 si 7, vei introduce 2, 5, apoi apesi tasta A pentru adunare, urmeaza 7 si finalizezi cu tasta #. Microcontrolerul proceseaza operatiile matematice pe baza codului sursa, care interpreteaza apasarile de taste si executa operatia selectata. Rezultatul, in acest caz 32, este afisat pe ecranul LCD1602 cu modul I2C.

Acest proiect nu doar ca iti dezvolta abilitatile de programare si electronica, dar te si ajuta sa vezi cum se pot construi dispozitive utile din componente simple.

Daca aveti intrebari sau nelamuriri, nu ezitati sa ma contactati la adresa de e-mail electronica@bitmi.ro si voi raspunde cu drag. De asemenea, astept cu nerabdare sa primesc poze sau videoclipuri cu proiectele voastre la aceeasi adresa.
Sper ca acest proiect v-a inspirat si ca v-ati bucurat de procesul de construire!

Toate componentele utilizate pot fi gasite si achizitionate de mai jos. 👇


 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!