Motor fara perii VS Motor cu perii: de ce ar trebui sa stiii diferenta

Motor fara perii VS Motor cu perii: de ce ar trebui sa stiii diferenta
Adesea, doua scule electrice de la acelasi producator pot avea specificatii foarte asemanatoare. Singura diferenta clara poate fi ca unul are un motor cu perii (brushed), iar celalalt are o versiune fara perii (brushless). Acesta din urma este  negresit mai scump, asa ca marea intrebare este daca uneltele electrice fara perii merita acel cost suplimentar.

Am pregatit o explicatie concisa care se concentreaza pe ambele tipuri si pe avantajele si dezavantajele relevante ale fiecaruia. In continuare vom clarifica dezbaterea vesnica intre motorul fara perii vs. motorul cu perii, pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere in ceea ce priveste performanta si valoarea sculelor achizitionate.



Motoarele fara perii sunt mai aplicabile sculelor fara fir decat versiunilor cu fir.
Subiectul motoarelor cu perii si fara perii pare sa acopere doua tipuri la prima vedere. In realitate, exista de fapt patru tipuri de motoare. Exista motoare AC fara perii, motoare AC cu perii, motoare DC fara perii si motoare DC cu perii.

Curentul alternativ (AC) este sursa de alimentare ce povine din priza de perete, astfel incat toate uneltele electrice cu fir trebuie sa aiba motoare AC. Marea majoritate au motoare cu perii, un design care exista de generatii. Motoarele cu curent alternativ fara perii exista, dar principalele beneficii ale acestui tip de motor sunt mai potrivite pentru sculele fara fir. Atunci cand totusi sunt utilizate, motoarele de curent alternativ fara perii tind sa fie gasite pe uneltele profesionale pentru lucrari frecvente/solicitante.

Curentul continuu (DC) este sursa de alimentare furnizata de baterii si este intalnita in fiecare scula electrca fara fir. Ca si in cazul motoarelor de curent alternativ, uneltele alimentate cu baterii pot folosi fie motoare cu perii, fie fara perii. Ambele tipuri sunt disponibile pe scara larga, astfel incat sculele fara fir sunt locul unde apar cele mai multe intrebari despre motoarele fara perii vs. cu perii.


Cum functioneaza un motor cu perii?


Componentele principale ale unui motor cu perii sunt incluse intr-o carcasa exterioara care contine magneti permanenti sau statori. In interiorul acestei carcase se afla o serie de bobine de sarma numite armatura. Prin mijlocul armaturii trece un arbore de antrenare (sau rotor) care asigura antrenarea mecanica. Un motor cu perii are si un comutator la capatul armaturii.



Pe masura ce electricitatea trece prin armatura, armatura devine magnetica. Daca polaritatea acelui magnetism este aceeasi cu a magnetului permanent, atunci acesta este respins, facand armatura sa se intoarca. Rotorul central se roteste odata cu acesta, ceea ce asigura antrenare mandrinei, panzei de ferastrau etc. Cu toate acestea, atunci cand armatura se intoarce la jumatate, polaritatile vor fi opuse. Deoarece polaritatile opuse se atrag, motorul ar trebui sa se opreasca.



Pentru a preveni acest lucru si pentru a mentine motorul in functiune, sunt montate perii care se freaca de comutator. O perie poarta o sarcina pozitiva, cealalta negativa. Acestea ofera armaturii o polaritate in schimbare continua, astfel incat aceasta sa fie respinsa in continuare. Drept urmare, motorul continua sa se roteasca.


Cum functioneaza un motor fara perii?



Deci, ce este un motor brushless si ce inseamna fara perii? Un motor fara perii contine inca un stator, o armatura si un rotor, dar nu are comutator fizic. Dupa cum sugereaza si numele, nu contine nici perii.



Aceste piese sunt inlocuite de un circuit electronic numit invertor. Acest lucru produce un singur camp magnetic care se roteste continuu in jurul armaturii pentru a crea o miscare constanta. Prin urmare, acest tip de motor nu necesita nici contactul fizic al periilor, nici comutatorul asociat.

Iata cateva argumente pro si contra pentru fiecare tip de motor:


· Motoarele fara perii sunt mai eficiente din punct de vedere energetic.


Periile prezente la motoarelor cu perii provoaca o forta frecare, ceea ce inseamna ca o parte din energia pe care o furnizeaza este folosita pentru a depasi aceasta forta. Frecarea provoaca, de asemenea, pierderea tensiunii, ceea ce reduce cantitatea de energie care antreneaza unealta.



Motoarele brushless nu au aceasta forta de frecare cauzata de perii; prin urmare, ele transforma mult mai mult din energia electrica produsa in energie utilizabila. Acest lucru este deosebit de important pentru uneltele alimentate cu baterii, care au o cantitate finita de putere disponibila per incarcare. O bormasina fara perii, de exemplu, poate functiona cu 30% pana la 50% mai mult decat aceeasi bormasina echipata cu un motor cu perii.

Exista si alte avantaje pentru motoarele fara perii. Lipsa rezistentei sau a caldurii asociate inseamna ca motoarele pot atinge viteza dorita mai repede decat omologii lor cu perii, pot functiona mai repede pentru mai mult timp si (de obicei) pot furniza mai mult cuplu pentru un consum de energie echivalent.


· Motoarele cu perii necesita mai multa intretinere decat motoarele fara perii.


Frecarea periilor de comutatoarele motoarelor cu perii le face ca acestea sa se uzeze in cele din urma. Semnele evidente ale acestui lucru sunt un motor care se opreste si porneste neregulat. Inlocuirea periilor nu este complicata din punct de vedere tehnic si piesele sunt de obicei disponibile, dar producatorii de scule electrice nu fac intotdeauna accesul usor la motorul unei anumite scule.



In cele din urma, comutatoarele se pot uza, iar constructia motorului poate sa nu faca fezabila inlocuirea acestira. Chiar daca este practica repararea, pretul pieselor de schimb ar putea face mai rentabila achizit unei noi scule. Acest lucru este valabil mai ales in cazul modelelor de buget, care sunt mai susceptibile sa foloseasca motoare cu perii.

In schimb, motoarele de scule electrice fara perii nu au piese inlocuibile si, prin urmare, nu necesita intretinere. De asemenea, ele tind sa aiba o durata de utilizare semnificativ mai lunga.


· Motoarele fara perii sunt mai compacte si functioneaza mai silentios decat motoarele cu perii.


Lipsa comutatoarelor in motoarele brushless poate economisi mult spatiu. In special masinile de gaurit fara perii pot fi facute foarte compacte. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca atunci cand dimensiunea fizica a sculei electrice nu este o problema, se poate folosi un motor mai mare si mai puternic. De exemplu, unelte care consuma in mod obisnuit putere, cum ar fi ciocanele rotopercutoare, pot beneficia de o performanta sporita, pastrand in acelasi timp dimensiuni similare cu echivalentele motoarelor  cu perii.



Lipsa frecarii si vibratiile asociate fac, de asemenea, uneltele fara perii sa functioneze mai silentios. Desi acest lucru nu se observa in mod deosebit cu bormasini, ferastraie si slefuitoare, poate face o diferenta semnificativa pentru unelte precum fierastraie circulare si rindele. Vibratia redusa ajuta, de asemenea, sa faca instrumentele precum ciocanele rotopercutoare mai confortabil de utilizat pentru perioade mai lungi.

Siguranta este, de asemenea, un factor de luat in considerare. Motoarele cu perii pot provoca scantei, mai ales ca periile se uzeaza si contactul devine inconsecvent. In unele medii, aceasta frecare poate prezenta un pericol de incendiu sau risc de explozie. In timp ce pot fi necesare alte masuri de precautie, motoarele fara perii nu creeaza scantei, ceea ce le face o optiune mult mai sigura.


· Motoarele cu perii costa mai putin decat motoarele fara perii.


In acest moment, totul pare sa indrepte catre motoarele brushless drept castigatorul clar. Cu toate acestea, un motor fara perii poate sa nu fie intotdeauna alegerea mai buna.

Motoarele cu perii exista de generatii, asa ca sunt fiabile si mult mai putin costisitoare decat motoarele fara perii. Cand vine vorba de alegerea intre o masina de gaurit fara perii sau cu perii, aceasta din urma ar putea oferi caracteristici similare si performante comparabile la jumatate din pret. Acelasi lucru poate fi valabil si pentru alte tipuri de unelte electrice.



Pentru profesionistii, abilitatea sculelor brushless de a functiona mai mult si cerintele minime de intretinere ar putea constitui un avantaj major. Cu toate acestea, aceste elemente au de obicei un impact mai mic asupra unui utilizator ce foloseste sculele electrice mult mai rar. S-ar putea sa nu conteze daca munca trebuie oprita pentru a incarca o baterie. Daca un instrument nu este folosit foarte des, s-ar putea sa nu uzeze niciodata un set de perii. Ca urmare, factorul de intretinere devine mai putin considerabil. Daca o unealta cu perii nu este folosita toata ziua, in fiecare zi, faptul ca este putin mai zgomotoasa s-ar putea sa nu fie la fel de relevant.

Pentru cei care au nevoie de performanta ridicata si durabilitate pe santier, un motor fara perii are avantaje clare. Pe termen lung, probabil ca se va dovedi a fi o investitie mai buna. Cu toate acestea, daca sunteti in cautarea unei chilipiruri, merita luata in considerare o scula electrica fara fir cu motor cu perii.

Speram ca acest articol v-a fost de folos. Arunca o privire in catalogul nostru de scule electrice si vezi daca exista ceva potrivit pentru proiectele tale. Pentru orice intrebari si informatii, nu ezita sa contactezi echipa Bitmi AICI.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!