Introducere in sursele de laborator

Introducere in sursele de laborator

Unul dintre cele mai importante dispozitive din cadrul oricarui laborator de electronica este o sursa de alimentare. Acestea sunt necesare pentru atat de multe experimente si proiecte, fiind crucial sa te asiguri ca detii una cu specificatiile potrivite pentru aplicatiile si cerintele tale. O sursa de tensiune defecta sau necorespunzatoare poate fi periculoasa atat pentru utilzatori, cat si pentru restul aparaturii. Exista o gama diversa de surse de alimentare disponibile, ideale in laboratoarele si atelierele de electronica pentru furnizarea de tensiune si curenti stabili in timpul experimentelor.
 

Ce este o sursa de laborator?


Sursele de alimentare sunt o piesa esentiala a trusei pentru orice laborator, deoarece sunt folosite pentru a testa componentele si circuitele electrice. Acest tip de echipamente este utilizat pentru a alimenta cu tensiune proiecte si experimente cu diferite niveluri de dificultate si complexitate. Denumite uneori surse de alimentare pentru banc, acestea sunt dispozitive portabile care pot fi folosite pe o suprafata de laborator si mutate dupa cum este necesar.

In unele laboratoare, adaptoarele de retea sunt utilizate ca sursa principala de alimentare, dar aceasta poate fi o abordare problematica. Folosind o sursa de laborator autonoma, pot fi urmarite clar atat curentul, cat si tensiunea din experimentului realizat, oferind o citire precisa si fiabila de fiecare data.

 

Tipuri de surse de alimentare


Sursele de laborator sunt de diferite tipuri si fiecare functioneaza intr-un mod usor diferit. Dispozitivele simple sunt perfecte pentru experimentele de nivel de baza si au doua afisaje si doua cadrane. O roata de reglare stabileste o limita de tensiune, iar cealalta seteaza limita de curent.

Ele permit setarea de limite specifice de curent si tensiune pentru proiectul realizat si sunt prevazute cu 2 moduri de functionare: modul Tensiune constanta (CV) sau modul Curent constant (CC). In primul mod, sursa de alimentare furnizeaza tensiunea setata, iar in al doilea sursa de alimentare furnizeaza curentul setat.

Sursele de alimentare pentru laborator se clasifica adesa in doua tipuri principale in functie de iesirea furnizata: liniare si cu comutare.



Sursele de laborator liniare sufera adesea pierderi mari de energie si necesita racire regulata cu un ventilator. Sunt mai mari si mai grele decat sursele ce pot fi reglate, deoarece au un transformator montat.

Sursele de laborator cu comutare sunt mult mai eficiente si, de asemenea, mai mici si mai compacte. Acest tip de echipament poate emite un zgomot de inalta frecventa si nu este ideal pentru lucrul cu sarcini inductive precum bobine si motoare.

 

Ce trebuie luat in considerare cand alegi o sursa de laborator?


Alegerea celei mai potrivite surse de alimentare pentru laboratorul tau poate fi o decizie complicata, intrucat necesita luarea in considerare a mai multor factori. Pentru a te ajuta sa alegi optiunea potrivita cerintelor tale, iata principalele lucruri pe care ar trebui sa le urmaresti atunci cand compari sursele de alimentare.
 

  • Putere si tensiune de iesire: poti alege dispozitive cu o gama de niveluri de putere diferite. Unele pot furniza un curent la orice tensiune, in timp ce altele accepta mai multe intervale pentru o tranzitie continua. Daca trebuie sa testezi in mod regulat diferite dispozitive simultan, atunci o sursa de alimentare cu mai multe prize este esentiala.

  • Caracteristici de siguranta: Cauta surse de alimentare cu caracteristici de siguranta adecvate si protectie DUT (dispozitiv sub test) pentru a fi acoperit in caz de defectiune.

  • Dimensiuni: este important sa te gandesti si la dimensiunea si greutatea sursei de alimentare. Daca trebuie sa muti des echipamentul in laborator sau sa il depozitezi, ar trebui sa alegi un consumator compact si portabil.

  • Specificatii: Exista mult mai multe caracteristici la o sursa de alimentare decat doar tensiune, iesiri si curent. De asemenea, trebuie studiate si posibilitatea de regulare a liniei, detectia de conexiuni, interfata oferit, zgomotul de iesire, reglarea sarcinii si raspunsul tranzitoriu.

 
Pentru mai multe informatii despre sursele de alimentare si asistenta pentru gasirea solutiei potrivite pentru laboratorul tau, contacteaza echipa Bitmi cu incredere.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!