Fa-ti cont inainte de a comanda si primesti Puncte de Fidelitate cu care ai Discount% la urmatoarele comenzi.

Cum se masoara rezistenta de impamantare?

Cum se masoara rezistenta de impamantare?

In retelele electrice, o impamantare corespunzatoare este unul dintre elementele de baza ale sigurantei transportului si utilizarii energiei electrice. De asemenea, creste eficienta dispozitivelor de protectie la electrocutare, supratensiune si trasnet. Fara un sistem corespunzator de impamantare ne putem expune riscului de electrocutare, pe langa posibilitatea deteriorarii echipamentului. In cazul in care curentul de scurtcircuit nu are o cale corespunzatoare pe care sa se poata scurge, va gasi o alta, care trece prin echipamentul conectat la retea sau, in cazuri extreme, printr-o persoana.

Masuratorile prizei de pamant sunt efectuate pentru verificarea starii tehnice a instalatiei. Pentru aceasta, sunt necesare instrumente si echipamente specializate.


Marea majoritate a sistemelor de distributie a energiei sunt proiectate astfel incat, daca apare o defectiune a izolatiei sau o defectiune similara, curentul de scurgere rezultat sa fie deviat la pamant. Acest lucru impiedica piesele conductoare expuse sa inmagazineze un potential periculos, permitand in acelasi timp curentului de scurgere sa curga suficient de departe si la un nivel suficient de ridicat pentru ca dispozitivele de protectie sa functioneze si sa izoleze scurgerea de curent.

Functia esentiala a oricarui sistem de impamantare este de a asigura o conexiune de incredere, cu rezistenta scazuta, cu cea mai mare parte a pamantului, folosind unul sau mai multi electrozi, care de obicei iau forma unor tije sau platbenzi.

 

Cum se masoara priza de pamant?


Conexiunile de impamantare se realizeaza prin introducerea electrodului de impamantare in mai multe locuri. Exista diferite materiale folosite la fabricare acestuia, cum ar fi cuprul, aluminiul, otelul sau fierul galvanizat.
z

Rezistenta electrodului de pamant depinde de rezistivitatea solului in care este introdus electrodul. Diferiti factori afecteaza rezisitivitatea pamantului, precum compozitia solului, temperatura, procentul de umiditate si adancimea electrodului. Impamantarea permite curentului de scurgere sa curga in siguranta si este conectat la un dispozitiv de intrerupere automata (care asigura alimentarea cu energie).

 

Care sunt metodele de masurare a rezistentei de impamantare?


Pentru masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant se folosesc urmatoarele metode:
 
  1. Cadere de tensiune – testare cu trei si patru poli
  2. Testarea selectiva (cu un cleste)
  3. Testarea fara tarusi (cu doi clesti)
  4. Metoda celor doi poli


I. Metoda caderii de tensiune

Aceasta metoda este cea mai utilizata metoda de masurare a prizelor de pamant. Metoda celor trei sau patru electrozi se refera la numarul de conexiuni facute catre aparatul de masura.


Al patrulea electrod al conexiunii este necesar numai daca cablul care este conectat la priza supusa testului este mai lung de 4 m. Cablul aditional neutralizeaza eroarea care ar putea sa apara datorita lungimii foarte mari a conductorului folosit.


II. Metoda masurarii selective

Aceasta metoda de masurare a rezistentei de impamantare se bazeaza pe testarea caderii de tensiune fara a fi nevoie sa se deconecteze electrodul supus testului. Se foloseste un cleste de curent pentru a izola curentul care strabate electrozii supusi testarii.


III. Metoda masurarii fara electrozi (metoda cu doi clesti)


Metoda de testare fara electrozi elimina necesitatea utilizarii temporare a electrozilor (tarusilor) de test. Aceasta este o metoda foarte utila cand masuratorile trebuiesc facute in interiorul cladirilor sau in situatii cand nu exista posibilitatea montarii electrozilor de test (de exemplu in oras)

Aceasta metoda este posibila doar cu aparate de masura care permit aceasta metoda de testare.
Stalpii temporari de impamantare pot fi inlocuiti cu 2 borne de curent. Prima borna genereaza un voltaj asupra solului, si a doua borna masoara fluxul de curent produs de aceasta tensiune.


Aceasta metoda nu poate fi folosita in orice situatie. Daca exista o singura legatura cu pamantul, ca in cazul locuintelor, metoda de testare fara tarusi nu este potrivita si se recomanda utilizarea metodei de testare prin caderea de tensiune.


IV. Metoda masurarii cu doi poli

Aceasta metoda se aplica in situatiile in care introducerea tarusilor de test nu este nici practica, nici posibila, sau unde celelalte metode nu functioneaza. Ea presupune utilizarea structurilor metalice din apropiere (conductele metalice de apa fiind cele mai utilizate), ca un varf temporar de masurare.


Procedura presupune, masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant prin conectarea bornelor de test intre structura metalica (ca se presupune ca are o rezistenta foarte mica) si electrodul prizei de pamant supus testarii. Dupa apasarea butonului de test se inregistreaza valoarea masurata.

Acum ca ai aflat cat de importanta este realizarea unor determinari periodice ale prizei de pamant, atat pentru siguranta echipamentelor, cat si a oamenilor, este momentul sa arunci un ochi in catalogul Bitmi. La noi poti gasi aparat de masura a rezistentei de impamantare, dar si dispozitive 2in1 ce poate determina in plus si rezisitivitatea solului. Contacteaza cu incredere echipa Bitmi pentru asistenta si alte informatii.


 

Suport clienti De Luni pana Vineri in intervalul orar 09:00 - 17:00 cu drag. Timp maxim de raspuns pentru mail 1 zi lucratoare.

info@bitmi.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!