Cum se masoara rezistenta de impamantare?

Cum se masoara rezistenta de impamantare?
In retelele electrice, o impamantare corespunzatoare este unul dintre cele mai importante aspecte pentru siguranta transportului si a utilizarii energiei electrice. Fara un sistem corespunzator de impamantare (priza de pamant), te poti expune riscului de electrocutare sau de deteriorare a echipamentului. In cazul in care curentul de scurtcircuit nu are o cale corespunzatoare pe care sa se poata scurge, acesta va gasi o alta, care poate trece prin echipamentul conectat la retea sau, in cazuri extreme, chiar printr-o persoana. Daca vrei sa asiguri intotdeauna buna functionare a retelei si a echipamentelor tale electrice, te invitam sa descoperi ce este rezistenta de impamantare si care sunt principalele metode de masurare a acestui parametru!


Ce este rezistenta de impamantare si de ce este importanta?

 

Rezistenta de impamantare poate fi definita ca fiind forta care se opune trecerii curentului electric prin pamant. Acest parametru este extrem de important in domeniul electricitatii si al ingineriei electrice, deoarece are un impact major asupra functionarii echipamentelor si a sistemelor electrice, precum si a sigurantei utilizatorilor. O rezistenta de impamantare adecvata asigura:

  • Protectia impotriva socurilor electrice - un sistem de impamantare eficient asigura ca, in cazul unei scurgeri de curent sau a unei defectiuni, curentii periculosi sunt directionati catre pamant, reducand astfel riscul de socuri electrice. Functia esentiala a oricarui sistem de impamantare este de a asigura o conexiune de incredere, cu o rezistenta scazuta, cu cea mai mare parte a pamantului, folosind unul sau mai multi electrozi, care de obicei iau forma unor tije sau platbenzi;

Importanta rezistentei de impamantare - bitmi

  • Protectia echipamentelor - impamantarea corespunzatoare contribuie la functionarea in siguranta a sistemului electric, protejand astfel echipamentele impotriva supraincarcarii si a deteriorarii. Mai exact, piesele conductoare expuse nu vor inmagazina un potential periculos si ii vor permite curentului de scurgere sa curga suficient de departe si la un nivel suficient de ridicat pentru ca dispozitivele de protectie sa functioneze si sa izoleze scurgerea de curent. De asemenea, anumite elemente, precum intrerupatoarele si sigurantele se bazeaza pe un anumit nivel de rezistenta de impamantare pentru a functiona corect; 
  • Prevenirea incendiilor - o rezistenta de impamantare scazuta reduce riscul de incendii generate de supratensiuni sau descarcari electrice;
  • Stabilitatea sistemului electric - un sistem de impamantare bine proiectat contribuie la mentinerea stabilitatii tensiunii in retea si la imbunatatirea performantelor sistemului electric in ansamblu.


Factori care influenteaza rezistenta de impamantare

 

Rezistenta de impamantare poate fi influentata de mai multi factori, printre care se numara:

  • tipul de sol - solurile argiloase au o rezistenta electrica mai mica decat solurile nisipoase sau pietroase, ceea ce inseamna ca argila conduce mai bine curentul electric. Presupunand ca toate celelalte variabile raman constante, un sistem de impamantare instalat in sol argilos va avea o rezistenta de impamantare mai mica decat unul instalat in sol nisipos sau pietros. Prezenta anumitor minerale in sol poate afecta, de asemenea, rezistenta la impamantare;
  • umiditatea solului - un sol umed conduce mai bine curentul electric decat unul uscat. Acesta este unul dintre motivele pentru care rezistenta de impamantare poate varia in functie de anotimp sau de conditiile meteorologice;
  • temperatura - poate influenta rezistenta de impamantare, dar intr-un mod mai indirect. Variatiile de temperatura pot afecta umiditatea solului, care, la randul sau, influenteaza rezistenta de impamantare. De exemplu, in timpul iernii, cand temperaturile sunt mai scazute, solul poate fi mai uscat, ceea ce poate duce la o crestere a rezistentei de impamantare;

Acesti factori fac ca masurarea si calculul rezistentei de impamantare sa fie o sarcina complexa, care necesita cunostinte tehnice si experienta. Este important ca acest parametru sa fie masurat si monitorizat in mod regulat pentru o functionare sigura si eficienta a echipamentelor electrice. Pentru aceasta, sunt necesare instrumente si echipamente specializate, cum sunt testerele pentru masurarea rezistentei de impamantare.


Cum se masoara priza de pamant?

 
Conexiunile de impamantare se realizeaza prin introducerea electrodului de impamantare in mai multe locuri. Exista diferite materiale folosite la fabricare acestuia, cum ar fi cuprul, aluminiul, otelul sau fierul galvanizat.

Cum se realizeaza conexiunile de impamantare - bitmiz

Rezistenta electrodului de pamant depinde de rezistivitatea solului in care este introdus electrodul. Rezistivitatea pamantului este influentata de factorii mentionati anterior, precum tipul si compozitia solului, temperatura sau procentul de umiditate, dar si de adancimea electrodului. Impamantarea ii permite curentului de scurgere sa curga in siguranta si este conectat la un dispozitiv de intrerupere automata (care asigura alimentarea cu energie).


Care sunt metodele de masurare a rezistentei de impamantare?

 
Pentru masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant se folosesc urmatoarele metode:
  1. Caderea de tensiune – testarea cu trei si patru poli;
  2. Testarea selectiva (cu un cleste);
  3. Testarea fara tarusi (cu doi clesti);
  4. Metoda celor doi poli.


1. Metoda caderii de tensiune

Aceasta este cea mai utilizata metoda de masurare a prizelor de pamant si se poate realiza cu un tester precum Victor 4106. Metoda celor trei sau patru electrozi se refera la numarul de conexiuni facute catre aparatul de masura.


metoda caderii de tensiune - bitmi
 

Al patrulea electrod al conexiunii este necesar numai in cazul in care cablul care este conectat la priza supusa testului este mai lung de 4 m. Cablul aditional neutralizeaza eroarea care ar putea sa apara datorita lungimii foarte mari a conductorului folosit.

2. Metoda masurarii selective

Aceasta metoda de masurare a rezistentei de impamantare se bazeaza pe testarea caderii de tensiune fara a fi nevoie sa se deconecteze electrodul supus testului. Se foloseste un cleste de curent pentru a izola curentul care strabate electrozii supusi testarii.

metoda masurarii selective - bitmi

3. Metoda masurarii fara electrozi (metoda cu doi clesti)

Metoda de testare fara electrozi elimina necesitatea utilizarii temporare a electrozilor (tarusilor) de test. Aceasta este o metoda foarte utila cand masuratorile trebuie facute in interiorul cladirilor sau in situatii cand nu exista posibilitatea montarii electrozilor de test (de exemplu in oras).

Aceasta metoda este posibila doar cu aparate de masura si control care permit aceasta metoda de testare.



Metoda masurarii fara electrozi (metoda cu doi clesti) - bitmi
 

Stalpii temporari de impamantare pot fi inlocuiti cu 2 borne de curent. Prima borna genereaza un voltaj asupra solului, si a doua borna masoara fluxul de curent produs de aceasta tensiune.

Metoda de testare fara electrozi - bitmi

Aceasta metoda nu poate fi folosita in orice situatie. Daca exista o singura legatura cu pamantul, ca in cazul locuintelor, metoda de testare fara tarusi nu este potrivita si se recomanda utilizarea metodei de testare prin caderea de tensiune.

4. Metoda masurarii cu doi poli

Aceasta metoda se aplica in situatiile in care introducerea tarusilor de test nu este nici practica, nici posibila, sau unde celelalte metode nu functioneaza. Ea presupune utilizarea structurilor metalice din apropiere (conductele metalice de apa fiind cele mai utilizate), ca un varf temporar de masurare.


Metoda masurarii cu doi poli - bitmi

Procedura presupune, masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant prin conectarea bornelor de test intre structura metalica (care se presupune ca are o rezistenta foarte mica) si electrodul prizei de pamant supus testarii. Dupa apasarea butonului de test se inregistreaza valoarea masurata.

Acum ca ai aflat cat de importanta este realizarea unor determinari periodice ale prizei de pamant, atat pentru siguranta echipamentelor, cat si a oamenilor, este momentul sa descoperi gama noastra de scule si unelte profesionale. In magazinul nostru online poti gasi diverse modele de aparate de masura a rezistentei de impamantare, dar si dispozitive 2 in 1 ce pot determina in plus si rezisitivitatea solului. Tot in portofoliul nostru vei gasi si o varietate de scule de mana, unelte pentru electronice si gadgeturi de ultima generatie, de nelipsit din trusa unui profesionist!

Nu esti sigur care este produsul potrivit pentru nevoile tale? Contacteaza cu incredere echipa Bitmi pentru asistenta si alte informatii! In plus, daca alegi sa cumperi din magazinul nostru online, poti beneficia si de garantie extinsa, retur gratuit si reduceri la orice comanda, pentru o experienta cat mai placuta!

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!