Cum functioneaza detectoarele de gaze?
Pentru a raspunde eficient la aceasta intrebare, mai intai trebuie sa stii cu ce tip de detector de gaz ai de-a face. Diferite detectoare de gaze au alte sisteme de operare, care variaza in functie de tipul de gaz sau gaze pentru care sunt proiectate sa le detecteze. Detectoarele de gaz se impart in general in trei categorii principale, toate functionand in moduri usor diferite:
Electrochimic: detectoarele electrochimice de gaz foarte sensibile masoara gazele toxice, cum ar fi monoxidul de carbon. Acestia functioneaza prin intermediul electrozilor ce monitorizeaza aerul, trimitand un curent electric pentru a suna o alarma.
Talon catalitic: Folosind o bobina de sarma tratata cu platina, acest tip de detector de gaz identifica cel mai frecvent gazul combustibil din aer, deoarece bobina se oxideaza la contactul cu gazul, declansand o alarma. Detectoarele de gaz catalitice sunt extrem de intalnite, mai ales pentru utilizarea in medii casnice.
Infrarosu: Tehnologia cu infrarosu utilizeaza transmitatoare si receptoare pentru a masura cu precizie nivelurile de gaz din aer. Cel mai frecvent utilizate pentru hidrocarburi si gaze combustibile, detectoarele de gaz cu infrarosu folosesc transmisia luminii pentru a determina ce tip de gaz este prezent si la ce nivel, tragand un semnal de alarma atunci cand sunt prezente concentratii mari.
Detectoarele de gaz utilizeaza un senzor pentru a masura gruparea gazelor specifice din aer. Senzorul monitorizeaza aerul, creand un flux electric cuantificabil atunci cand are loc un raspuns compus produs de un anumit gaz. Senzorul va monitoriza aceste debite si va alerta utilizatorul atunci cand prezenta gazului se deplaseaza catre o valoare care nu este sigura. Instrumentele timpurii au fost facute pentru a recunoaste un singur gaz, dar in prezent pot masura multiple gaze insantaneu - de obicei, oxigen (O2), gaze combustibile sau fum (LEL), hidrogen sulfurat (H2S) si monoxid de carbon (CO).
Toate detectoarele de gaz au o caracteristica comuna. Odata ce gazul a fost detectat la niveluri critice, acestea semnalizeaza utilizatorul folosind o alarma sonora puternica, uneori insotita de semnale vizuale, precum lumini intermitente.
Cum sa alegi monitorul de gaz potrivit
Protejarea oamenilor de gazele periculoase este de cea mai mare importanta, deoarece detectarea intarziata poate duce la consecinte catastrofale. Asadar, trebuie luata foarte in serios siguranta in jurul scurgerilor de gaz. Asta inseamna ca trebuie sa iei decizia dificila cu privire la tipul de monitor de gaz pe care ar trebui sa-l folosesti. Cateva lucruri de luat in considerare includ:
Precizia monitorizarii - Cu cat citirile sunt mai precise, cu atat instalatia va fi mai sigura. Este important de retinut ca majoritatea monitoarelor de gaz vor necesita calibrare frecventa pentru a fi precise.
Sensibilitati incrucisate – Asigura-te ca stii daca dispozitivul va detecta alte gaze decat cele dorite. In caz contrar, s-ar putea sa ajungi la o citire inexacta care te obliga sa evacuezi o zona in mod inutil.
Timp de raspuns - Ultimul lucru pe care il doresti este o intarziere in detectarea unui nivel nesigur de gaz. Cauta un monitor care ofera timpi de raspuns rapid, astfel incat sa poti actiona prompt pe baza informatiilor si sa protejezi oamenii din preajma de pericole.
Interfata usor de utilizat - Cu cat este mai usor pentru oameni sa foloseasca un instrument, cu atat este mai probabil ca acestia sa-l foloseasca in mod constant. Cauta un monitor de gaz care are o interfata intuitiva, usor de utilizat, pe care utilizatorii o pot intelege cu usurinta cu o pregatire minima.
Inca nu esti sigur daca trebuie sa utilizezi un detector de gaz la locul de munca sau ce model ar trebui sa alegi? Contacteaza echipa Bitmi si vom fi bucurosi sa raspundem la orice intrebari despre tipul de monitor de gaz pe care ar trebui sa il utilizezi in domeniul tau.