Proiect Arduino cu senzor de temperatura si umiditate DHT11

Proiect Arduino cu senzor de temperatura si umiditate DHT11

In acest proiect, vei invata cum sa construiesti un sistem de monitorizare a temperaturii si umiditatii, afisand datele pe un ecran LCD, cu ajutorul modulului senzor de temperatura si umiditate DHT11, compatibil Arduino. Acest tutorial poate fi folosit in diverse aplicatii precum un incubator sau o statie meteo.
                                                                      
DHT11 este capabil sa masoare temperaturi de la 0°C la 50°C, cu o precizie de ±2.0°C, si umiditatea in intervalul 20% - 90%, cu o precizie de 5%. Este important de mentionat ca acest senzor are o rata de esantionare de 1Hz, ceea ce inseamna ca trebuie sa existe cel putin o secunda intre fiecare citire a senzorului, altfel valorile citite vor fi incorecte. Daca doresti sa afli mai multe informatii despre modulul senzor de temperatura si umiditate DHT11, ii poti accesa datasheet-ul aici.

 

Cum functioneaza DHT11?
 

Modulul senzor de temperatura si umiditate DHT11 este alcatuit din trei componente principale. Un senzor de umiditate de tip rezistiv, un termistor NTC (coeficient de temperatura negativ ) si un microcontroler de 8 biti, care converteste semnalele analogice de la ambii senzori si transmite un singur semnal digital. Acest semnal digital poate fi citit de orice microcontroler sau microprocesor, facilitand astfel procesarea datelor de temperatura si umiditate in proiectul tau.
 

Componente necesare 
 

In continuare, pentru a putea construi acest proiect vei avea nevoie de:

  • 1 x modul senzor de temperatura si umiditate DHT11

  • 1 x ecran LCD1602 cu modul I2C

  • 1 x placa de dezvoltare compatibila Arduino Uno R3

  • 7 x fire tata-mamaAcum ca ai aflat care sunt componentele necesare, te vei ghida dupa schema de conectare de mai jos.
 

Schema conectare modul senzor de temperatura si umiditate DHT11

                                                                                                                                                                                                      
Pentru modulul senzor de temperatura si umiditate DHT11 conecteaza pinul S la portul digital 2 Arduino, pinul din mijloc la 3,3V Arduino si ultimul pin la GND Arduino.
Pentru ecranul LCD1602 cu modul I2C conecteaza pinul GND la GND Arduino, pinul VCC la 5V Arduino, pinul SDA la portul analogic A4 Arduino si pinul SCL la portul analogic A5 Arduino
  

Exemplu cod

 
In acest proiect va trebui sa folosesti bibliotecile LiquidCrystal_I2C ( pentru ecranul LCD ), descarca aici, DHT (pentru senzorul de temperatura si umiditate), descarca aici si biblioteca Adafruit Unified Sensor in cazul in care intampini erori la compilare, descarca aici.

Pentru a adauga o biblioteca in mediul de dezvoltare Arduino IDE, deschide Arduino IDE si din meniul Sketch/Schita acceseaza Include Library/Incarcare biblioteca si apoi selecteaza Add .zip Library/ Adauga biblioteca.zip. Aici va trebui sa gasesti si sa selectezi fisierul .zip al bibliotecii LiquidCrystal_I2C, respectiv DHT . Dupa ce ai deschis fisierul .zip si cand procesul de instalare s-a terminat cu succes, va aparea un mesaj in partea de jos a ferestre care iti va confirma ca fisierul a fost adaugat in biblioteca.   

Dupa ce ai realizat circuitul si ai descarcat cu succest bibliotecile LiquidCrystal_I2C, respectiv DHT, introdu codul furnizat mai jos. Apoi conecteaza placa Arduino la computer prin intermediul portului USB, selecteaza tipul de placa si portul serial (din meniul Tools/ Instrumente selecteaza pentru optiunea Board/ Placa si Port ceea ce utilizezi). Pentru a incarca codul pe placa, apasa butonul Upload/Incarcare (simbolul de sageata catre dreapta). In partea de jos a ferestrei vei putea urmari mesajele de stare : Compiling Sketch/Compilez schita, Uploading/Incarcare si Done/Incarcare finalizata . Dupa finalizarea cu succes a incarcarii, placa Arduino va rula codul pe care l-ai incarcat.

#include < Wire.h >
#include < LiquidCrystal_I2C.h >
#include < DHT.h >

LiquidCrystal_I2C lcd(0x27, 16, 2);

#define DHTTYPE DHT11
const int DHT11_PIN = 2;
DHT dht(DHT11_PIN, DHTTYPE);

void setup() {
  lcd.init();
  lcd.backlight();
  dht.begin();
}

void loop() {
  delay(2000);

  lcd.setCursor(0, 0);
  lcd.print("Temp: ");
  lcd.print(dht.readTemperature());
  lcd.print((char)223); 
  lcd.print("C");

  lcd.setCursor(0, 1);
  lcd.print("Umiditate: ");
  lcd.print(dht.readHumidity());
  lcd.print("%");
}

 

Proiect Arduino cu senzor de temperatura si umiditate DHT11


In acest videoclip, vei urmari un tutorial care te va ghida pas cu pas prin modul in care trebuie conectat modulul senzor de temperatura si umiditate DHT11, compatibil Arduino cu celelalte componente necesare

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!