Tot ce trebuie sa stii inainte de achizitionarea unui stabilizator de tensiune

Tot ce trebuie sa stii inainte de achizitionarea unui stabilizator de tensiune

Ce este un stabilizator de tensiune?


Este un aparat electric destinat sa furnizeze o tensiune constanta la bornele de iesire ale unui consumator, indiferent de modificarile tensiunii de alimentare sau de iesire. Acesta protejeaza electronica impotriva supratensiunii, subtensiunii si a altor variatii de tensiune electrica.

Stabilizatorarele de tensiune sunt preferate pentru echipamentele electrice costisitoare, pentru a le proteja de fluctuatiile daunatoare de joasa/inalta tensiune. Printre aceste echipamente se numara aparate de aer conditionat, echipamente de laborator, masini industriale si aparatura medicala.

Stabilizatoarele de tensiune regleaza tensiunea de intrare fluctuanta inainte ca aceasta sa poata fi alimentata la sarcina (sau la echipamentul care este sensibil la variatiile de tensiune). Tensiunea de iesire de la stabilizator va ramane in intervalul 220V-230V in cazul sursei monofazate si 380V-400V in cazul sursei trifazate, in intervalul fluctuant al tensiunii de intrare. Aceasta reglare este efectuata de un convertor Buck-Boost (ridicator-coborator) pentru circuitele interne.

 

De ce sa folosesti un stabilizator de tensiune?


Stabilizatoarele de tensiune sunt dispozitive de foarte mare ajutor in orice gospodarie, in care exista consumatori sensibili la diferente de tensiune in reteaua electrica, precum calculatoare, frigidere, electrocasnice etc. Acestea pot suferi defectiuni daca tensiunea din reteaua electrica fluctueaza. Un stabilizator de tensiune are rolul de a oferi o tensiune de iesire de 220V indiferent de cea de intrare, astfel protejand dispozitivele alimentate. 

 

Tipuri de stabilizatoare:


Acestea pot fi unitati monofazate sau trifazate, in functie de tipul de aplicatie si de capacitatea (KVA) necesare.
Acestea sunt disponibile fie ca unitati dedicate pentru electrocasnice, fie ca unitati mari de stabilizare pentru intreaga aparatura din acel loc, sa spunem intreaga casa. In plus, acestea pot fi unitati de stabilizare de tip analog sau digital.
Tipurile obisnuite includ stabilizatori actionati manual sau comutabili, stabilizatori de tip releu automat, stabilizatori statici sau cu stare solida si stabilizatori servocontrolati. In plus fata de functia de stabilizare, majoritatea stabilizatorilor vin cu caracteristici suplimentare, cum ar fi intreruperea tensiunii joase de intrare/iesire, intreruperea tensiunii inalte de intrare/iesire, intreruperea supraincarcarii, pornire si oprire a iesirii, pornire manuala/auto, afisare de intrerupere a tensiunii, comutare la zero tensiune, etc.

 

Cum functioneaza?


Conceptul de stabilizare presupune adaugarea sau scaderea tensiunii de la si spre reteaua de alimentare. Pentru realizarea unei astfel de sarcini, stabilizatorul foloseste un transformator care este conectat in diferite configuratii cu relee de comutare.

 

Necesitate:


In general, fiecare echipament sau dispozitiv electric este proiectat pentru o gama larga de tensiuni de intrare. In functie de sensibilitate, domeniul de lucru al echipamentelor este limitat la o anumita valoare, de exemplu, unele echipamente pot tolera ± 10% din tensiunea nominala, in timp ce altele ± 5% sau mai putin.

Fluctuatiile de tensiune (cresterea sau scaderea marimii tensiunii nominale) sunt destul de frecvente in multe zone, in special la liniile de transmisie terminate. Cele mai frecvente motive sunt iluminarea, defectiunile electrice, cablarea defectuoasa si oprirea periodica a dispozitivului. Aceste fluctuatii produc aparitia divereselor defectiuni ale echipamentelor sau ale aparatelor electrice.

O supratensiune indelungata va duce la:
  • Deteriorari permanente ale echipamentului
  • Deteriorari ale izolatiei infasurarilor
  • Reducerea duratei de viata a aparatului

O subtensiune indelungata conduce la:
  • Functionarea defectuoasa a echipamentului
  • Performanta redusa a echipamentului
  • Atragerea de curenti mari care duc in continuare la supraincalzire
  • Erori de calcul
  • Viteza redusa a motoarelor

Deci stabilitatea tensiunii si precizia decid functionarea corecta a echipamentului. Prin urmare, un stabilizator de tensiune asigura ca fluctuatiile de tensiune la sursa de alimentare de intrare nu afecteaza sarcina sau aparatul electric.

 

Diferenta dintre un stabilizator de tensiune si un regulator de tensiune


O intrebare des intalnita, ce starneste confuzie este care este diferenta dintre stabilizator si regulator? Ei bine, ambele efectueaza aceeasi actiune, care este de a stabiliza tensiunea, dar principala diferenta este:
  • Stabilizator de tensiune: este un dispozitiv sau circuit care este proiectat sa furnizeze o tensiune constanta la iesire fara modificari ale tensiunii de intrare.
  • Regulator de tensiune: este un dispozitiv sau circuit care este proiectat sa furnizeze o tensiune constanta la iesire fara modificari ale curentului de sarcina.
 

Pasi de baza de urmat inainte de a cumpara un astfel de aparat:


1. Verifica puterea nominala a dispozitivului pe care urmeaza sa o utilizezi, observand detaliile placutei de identificare (placuta de identificare a transformatorului, a condensatorului etc.) sau din manualul de utilizare al produsului.
2. Deoarece stabilizatorii sunt evaluati in kVA (la fel ca si cazul transformatorului nominal in kVA in loc de kW), este de asemenea posibil sa se calculeze puterea prin simpla inmultire a tensiunii aparatului cu curentul nominal maxim.
3. Se recomanda adaugarea unei marje de siguranta atunci cand evaluezi stabilizatorul, de obicei 20-25 %. Acest lucru este util pentru planurile viitoare de a adauga mai multe dispozitive la iesirea acestuia.

Dupa ce faci un calcul rapid si afli valoarea de care ai nevoie, iti sugeram sa arunci o privire si peste variantele noastre de la Bitmi.ro pe care le poti gasi mai jos:
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!